Zoeken


inhetlaag.nl, Powered by Joomla!
Kalorama zet vrijwilligers in de spotlights in het jaar van de vrijwilliger PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag 14 september 2021 06:14

BEEK - 2021 is het jaar van de vrijwilliger. Een mooie aanleiding om vrijwilligers extra aandacht te geven, want zij voegen echt iets toe aan de zorg en zijn onmisbaar. Kalorama heeft een team Informele Zorg dat zich dagelijks bezig houdt met het coördineren van de 400 vrijwilligers die bij Kalorama actief zijn. Coördinator Informele Zorg Bonny vertelt: “Bij Kalorama zorgen we samen: zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilligers. De zorgprofessionals richten zich op het begeleiden van onze bewoners. Zij worden daarbij ondersteund door collega’s uit andere vakgebieden én door vrijwilligers. Bovendien ontlasten vrijwilligers de mantelzorgers als dat nodig is. Reden genoeg om tijdens dit jaar van de vrijwilliger de vrijwilligers in de spotlights te zetten. Dat doet Kalorama met een verhalenserie op social media.”

Rol van de vrijwilliger verandert: “Kalorama heeft meerdere locaties en iedereen in ons team heeft een eigen locatie als aandachtsgebied”, gaat collega Sandra verder. “Groot voordeel is dat we hierdoor niet alleen de bewoners kennen maar ook makkelijker contact hebben met de mantelzorgers. We signaleren waar en wanneer de inzet van vrijwilligers gewenst is. En vrijwilligers werken nauw samen met de teams.

De rol van de vrijwilliger is in de loop van de tijd veranderd. Naast het helpen bij activiteiten zien we steeds vaker dat vrijwilligers individueel voor een bewoner van betekenis zijn. En dat sluit mooi aan bij de visie van Kalorama waarbij de bewoner centraal staat.”

Vrijwilligers in de spotlights: Sandra: “Kalorama maakt in het kader van het jaar van de vrijwilliger de serie ‘Vrijwilligers in de spotlights’. We halen verhalen op bij vrijwilligers over wat hen drijft en wat het ze brengt om vrijwilligerswerk te doen. En we horen terug van collega’s en bewoners wat de rol van de vrijwilligers voor hen betekent. Het zijn stuk voor stuk mooie verhalen die we delen op onze website en social media. Deze serie loopt door tot het eind van het jaar. We zijn echt heel trots op ál onze vrijwilligers!”

Uitgaan van de kracht van de vrijwilliger: Bonny: “Als iemand zich voor een vrijwillige taak meldt, gaan we altijd uit van de kracht van de vrijwilliger. Dat betekent dat we kijken naar talent en kwaliteit. Waar liggen interesses en waar is diegene goed in? Voor het hospice geldt dat taken vastliggen maar ook dan kijken we welke disciplines iemand het beste liggen. Samen vinden we bijna altijd een passende taak. Zo hebben we sinds kort een Chinese student die zich meldde als vrijwilliger. Zij gaf in het kennismakingsgesprek aan de Nederlandse taal en cultuur te willen leren kennen. Voor een bewoner die veel met taal heeft, zochten we een maatje. Die match was snel gemaakt! En als een vrijwilliger op de ene locatie meedraait en na verloop van tijd iets anders wilt, kijken we wat er verder binnen Kalorama mogelijk is. Zo is een receptievrijwilliger van Kalorama Veste Brakkenstein gaan meedraaien bij Inloop & Ontmoeting op een andere locatie. Een compleet andere taak waar deze vrijwilliger blij van wordt, en de gasten van de Inloop & Ontmoeting ook”.

Training en begeleiding: Bonny: “Nieuwe vrijwilligers krijgen training en begeleiding die aansluit bij hun taak. Zo is de rol van vrijwilligers bij het hospice Kalorama Bethlehem weer anders dan op de overige locaties. In het hospice draaien de meeste vrijwilligers echt diensten mee. Dat vraagt om specifieke begeleiding. Nieuwe vrijwilligers worden ingewerkt door een ervaren vrijwilliger en door een verpleegkundige. Daarnaast krijgen zij een training over omgaan met verlies en rouw, veiligheid en hygiëne. Keuken- en kookvrijwilligers worden drie keer ingewerkt en krijgen een specifieke kookworkshop.”

Vrijwilligerswerk bij Kalorama iets voor jou?: Er zijn bij Kalorama enorm veel verschillende taken die door vrijwilligers gedaan worden. Van zorgen, waken, koken, tuinieren tot vervoeren. Er zijn beautyvrijwilligers, vrijwilligers die maatje zijn of een kunstexposities organiseren. Wat tijdsbesteding betreft zijn er geen vuistregels. Dat kan van twee keer per week tot één keer per maand zijn. Bij Kalorama zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom! Heb je interesse en wil je verkennen op welke manier je bij ons iets kunt betekenen met jouw kwaliteiten? Bel of mail naar Cily telefoon: 06-13816789 en E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Of kijk eens op: www.werkenbijkalorama.nl/vrijwilligers. Het team Informele Zorg van Kalorama nodigt je graag uit voor een oriënterend gesprek!  Foto: Kalorama.

 

Flits

Liedjes van Vroeger met de KBO Ooij

OOIJ –  In samenwerking met de KBO Ooij heeft Lukassen Produkties op zaterdag 6 november van 14.00 uur tot 16.0 uur speciaal voor Ooijse leden van de KBO een seniorenmiddag georganiseerd met “Liedjes van Vroeger” gezongen door Marco de Hollander Marga Bult en Robert Pouwels in de feesttent bij café de Vink in Ooij. De toegang is gratis. Hiervoor moet men zich wel aanmelden. Een corona bewijs is verplicht. Bent u geen lid van de KBO neem dan contact op met Anny Verriet op. 0657352622.


 
Grote Nikolausmarkt Kranenburg afgelast.

KRANENBURG/Dld - Op 4 en 5 december zou dit jaar weer de traditionele "Grote Nicolaasmarkt" plaatsvinden in Kranenburg.

Lees meer...
 
Tijdelijke afsluiting RijnWaalpad langs Lentse Plas

Het deel van het Fietspad RijnWaalpad langs de Lentse Plas (tussen Moeke Nijmegen en Genesisstraat) is vanaf maandag 11 oktober tot uiterlijk vrijdag 19 november op doordeweekse dagen afgesloten voor....

Lees meer...
 
Halloween knutselen bij Peutercafé Leuth

LEUTH - De dagen worden korter, het weer wordt slechter en de pompoenen worden van het veld gehaald. Wat is er dan fijner om...

Lees meer...
 
Duurzame Dorpen Tour op 13 oktober in Leuth

LEUTH- Op woensdag 13 oktober organiseert de werkgroep van het Duurzaamheidscafé Berg en Dal weer een gevarieerd informatief programma, dit keer in de grote zaal van de Vriendenkring in Leuth....

Lees meer...
 
Inloop & Ontmoeting Leuth komt met uitgebreid programma

LEUTH - Wil je graag andere mensen ontmoeten en een praatje maken met mensen uit het dorp? Heb je zin om gezellig samen een kop koffie te drinken of een...

Lees meer...
 
KBO BEEK THEMAMIDDAG 21 OKTOBER

BEEK - Donderdagmiddag 21 oktober om 14.30 uur in hotel `t Spijker hebben wij voor u weer een speciale themamiddag met de ZZG. HBO verpleegkundige Henny geeft uitleg over de ZZG zorggroep als organisatie met alle haar facetten met ...

Lees meer...