Zoeken


Kekerdom herdenkt verplichte evacuatievlucht 75 jaar geleden PDF Afdrukken E-mailadres
maandag 21 oktober 2019 19:25

KEKERDOMHet weer was er op aangepast, de lucht was grijs en het regende regelmatig. Kekerdom herdacht zondag 20 oktober de verplichte evacuatie en de vlucht voor het oorlogsgeweld precies 75 jaar geleden. Met Kekerdom in Bange dagen werd de evacuatietocht door 200 personen nagelopen via de 4 km lange dijk naar tot het voetveer bij Millingen a/d Rijn, waar toen de oversteek naar de Achterhoek en verder noordwaarts tot in het Groningse Marum.  Daar werd ingescheept op de veerboot om vervolgens naar de Kaliwaal bij Kekerdom te varen, onderweg werden er fragmenten uit dagboeken voorgelezen en liedjes van Vera Lynn gezongen door o.a. Jolanda Kleinjan. Na het van boord gaan liep het gezelschap naar de sluis, die in die maand in 1944 dienst deed schuilkelder, en ook speciaal  was ingericht met strobalen en dekens etenswaar om het langer uit te houden. Vandaar ging men naar de H. Laurentiuskerk waar het programma met Fanfare UNA en het Hartkoor werd afgesloten, hierbij was ook burgemeester Mark Slinkman aanwezig. Bij de start vanuit het Kulturhus was ook burgemeester Ard van derTuuk van de gemeente Westerkwartier  aanwezig, de dorpen  Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn vallen sinds 1 januari 2019 onder de nieuwe gemeenten. Voor mensen die slecht ter been waren stond er de Zonnetrein van Stichting Van Steen en Natuur uit Ooij en vier historische militaire voertuigen van  Liberation Tour uit Groesbeek gereed, ondersteund door 10 militairen uit Ermelo. Ook vele vrijwilligers gaven ondersteuning aan deze dag. Er komt een verhalenboek van vroeger en film van deze dag. Voor verhalen die nooit vergeten mogen worden! Zie Lees Meer. Kijk ook op facebook Kekerdom in bange dagen. Foto’s: © Bert Roodbeen / Henk Burgers.  Klik HIER of op ...

Verhalen: Kekerdom komt in september 1944 in de frontlinie te liggen en krijgt te maken met Engelse vliegtuigen die Duits afweergeschut op de korrel nemen. Op 3 oktober beschrijft het dagboek van priester-student Adriaan van Sonsbeek de situatie bij de sluis bij Kekerdom, waar mensen een schuilplaats hebben gevonden: 'Wind en regen slaan er binnen - kachels kunnen er niet instaan en zo zitten er 84 mensen uit Nijmegen, Leuth en Kekerdom op een handvol stro. Het is een onbeschrijfelijke ellende. Het is er nat en koud; eten is er weinig, want niemand durft over de dijk te lopen om het in het dorp te gaan halen'.

De Duitsers delen in de Ooijpolder nog steeds de lakens uit en kondigen op 18 oktober aan dat het dorpje moet ontruimen, net als Leuth en Millingen. Voor veel inwoners is dat het begin van een lange en zware zwerftocht onder leiding van pastoor Pulles en zijn assistent Van Sonsbeek. naar de Achterhoek en Groningen: De evacués moeten met heel slecht weer met de pont en bootjes naar de andere kant van de Rijn zien te komen en dan via de Liemers de Achterhoek in (zie kaartje). Het Rode Kruis bepaalt de route en onderweg wordt er gepauzeerd of overnacht in onder meer parochiehuizen en kloosters. De meeste mensen komen in Zieuwent bij boeren terecht, maar na een paar weken moeten ze plaats maken voor lotgenoten uit andere evacuatiegebieden. Sommigen blijven toch bij hun gastgezin, maar de meesten komen uiteindelijk in het Groningse Marum terecht. De één treft het met de gastheer of -vrouw, de ander blijft zich de rest van oorlog een onwelkome gast voelen. Al met al blijven de Kekerdommers een half jaar van huis weg. Bron: Kekerdom in Bange dagen.


 

Flits

Corona

 

 
KBO BEEK ACTIEF

BEEK - De seniorenvereniging van Beek, de KBO Beek met ruim 400 leden, is altijd in beweging en overal waar het gaat om uw belangen te behartiging op landelijk, provinciaal, regionaal en gemeentelijk niveau, denkt u aan de AOW, uw pensioen, uw welzijn, uw woongenot, inkomen en koopkracht en alles wat u verder helpt om zelfstandig fijn te kunnen leven. Uw gegevens worden beschermd volgens de AVG regels, de privacywetgeving. De KBO Beek is een zeer actieve zelfstandige afdeling, lid van de KBO Gelderland en de landelijk Unie KBO, deze heeft voor u een service en juristentelefoon.

Lees meer...
 
Internet hosting

 


 
Kijk ook op

INHETLAAG.NL


 
Omroep Berg en Dal

LIVE