Zoeken


Groot openingsfeest in Dorpshuis De Sprong in Ooij op zaterdag 9 november 2019 PDF Afdrukken E-mailadres

Ooij - Wie kent ze niet, die rode bergtreinen uit de Zwitserse Alpen? Vaak te zien op de TV via het programma RailAway. De regio Noordoost van de Vereniging Spoorgroep Zwitserland (kortweg VSZ) huurt sinds maart dit jaar een ruimte in dorpshuis De Sprong. Daar wordt gewerkt aan een grote modelbaan naar Zwitsers voorbeeld... lees meer...

Kijk ook op Facebook: inhetlaag.nl Klik HIER

De officiële opening is op zaterdag 9 november omstreeks 11:00 uur door Erik de Zwart, dan kunnen bezoekers kennis maken met de modelspoorbaan beneden (niet allemaal tegelijk, want de ruimte is daar beperkt). Daar aangekomen kun je je als bezoeker nauwelijks vergissen : Dit is Zwitserland. Een puur Zwitserse modelbaan met alles wat dat land uniek maakt : bergen, slingerende spoorlijnen, veel rood, watervallen, een heuse berglift, langzaam kruipende treinen, smalspoor, veel bossen, beetje sneeuw en veel enkelspoor met passeerstations.

Nu de ruimte is ingericht en alles een plaatsje heeft gekregen zal op 9 november 2019 de officiële openingshandeling worden verricht door Erik de Zwart (zelf modelspoorder en bekend als radio/TV-presentator) Als bezoeker valt het bij binnenkomst direct op: de ruimte ademt Zwitsers met banners, vlaggen, boeken etc. Naast de modelspoorbaan in de clubruimte beneden zijn er ook activiteiten in de twee grote zalen grenzend aan de foyer. Zo is er een grootspoormodelbaan waar de jongere kinderen naar hartenlust hun machinistenkunsten kunnen vertonen. Verder worden diverse onderdelen van de modelhobby gedemonstreerd, zoals het zelf maken van bomen, bergen, bruggen, huizen en tunnelportalen uit XPS-plaat. Ook wordt informatie gegeven over het toepassen van elektronica en treinbesturingssoftware op de PC. Op een groot scherm worden Zwitserse treinenfilms vertoond die vaak ook door de leden zelf genaakt zijn. In de foyer is een informatietafel van de vereniging Spoorgroep Zwitserland, toeristische informatie over Zwitserland en verkooptafel met (treinen)boeken en wat spoormaterieel. Voor de snelle gasten die alleen een indruk willen krijgen van de Zwitserse spoorwegen is er ons grote lampjesbord waarop de 5 hoofdlijnen in Zwitserland oplichten als de betrokken routeknop wordt ingedrukt.

 

In de foyer zal Erik de Zwart, naast het verrichten van de openingshandelingen, zijn nieuwe project laten zien: 24trains.tv, online de grootste treinbibliotheek, voor echte treinliefhebbers.

De VSZ is een landelijke vereniging, alweer bijna 40 jaar jong waarvan de 160 leden belangstelling hebben in de spoorwegen van Zwitserland, het land dat bekend staat als het Mekka van de spoorwegen en waar de treinen vrijwel altijd op tijd rijden. Het land met de vele spoorwegmaatschappijen : bijvoorbeeld de Schweizerische Bundesbahn (SBB) –het broertje van onze NS), de Bern Lötschberg Simplonbahn (BLS), de SüdOstbahn (SOB) en de smalspoorbedrijven Rhätische Bahn (RhB), de Montreux Oberland Bernois Bahn (MOB) en de Matterhorn Gotthard Bahn(MGB)

Aan het woord zijn Ad en Cees... “Vrijwel alles aan onze baan is met de hand gemaakt en getrouw nagebootst vanuit het grote voorbeeld” aldus Ad de Vries van de VSZ die stap voor stap het ‘modelbaanvak’ op de club onder de knie heeft gekregen. “We hebben veel foto’s gemaakt in Zwitserland en daarna dat op schaal (1:87) nagebouwd. We zeggen wel eens ‘iedere smoes om naar Zwitserland te gaan wordt goed gerekend’.  Kijk op ons modelspoorfestijn maar eens naar het voorbeeld van het stationnetje Seewis Valzeina, of de Hammetschwand-lift aan het Vierwoudstedenmeer.  Modelspoorhobby gaat veel verder dan alleen ‘met treintjes spelen’.  Eigenlijk gebeurt het rijden met modeltreinen zo af en toe, de meeste tijd gaat heen met het bedenken en maken van oplossingen en toepassingen rondom het rijden. Ad : “We hebben de bodem van het landschap van verschillende materialen gemaakt, de aankleding met rotsen, struiken, bomen e.d. maken we vaak zelf. Wist je dat we een wijngaard hebben waar 385 wijnranken op staan ? We kunnen binnenkort oogsten” lacht Ad,” maar het was een hele uitzoekerij hoe dat te maken”.  De donderende waterval bij de Hammetschwandlift was zoeken op internet hoe anderen dat voor ons gedaan hadden en wat we daarvan kunnen leren en gebruiken.  In onze hobby kom je niet alleen oren en ogen tekort, maar”, zo zegt Ad, “ het is ook voortdurend bezig zijn met internet, sociale media, techniek, creativiteit en natuurlijk het bouwen en maken van wat nodig is of wat je leuk vindt.”

Cees vertelt “Onze groep komt wekelijks samen op de dinsdag van 10:30 tot 21:00 uur en tevens op de derde zaterdag van de maand. We werken dan gezamenlijk aan de modelbaan naar Zwitsers voorbeeld. Zo nu en dan gaan we met (een deel van) de baan naar een modelspoorbeurs in binnen- of buitenland, om deze aan de bezoekers van de beurs te tonen”

Laatst aangepast op woensdag 16 oktober 2019 17:51
 

Flits

Te koop op Camping Hierden/ Harderwijk Stacaravan

Stacaravan te koop. o.v.b.h verkocht

TE KOOP: Op camping Peperkamp Hierden/ Harderwijk goed onderhouden stacaravan veluwe maat 750 x 230 mrt met wintervaste Toernesol luxe voortent met aluminimum staanders/liggers, dubbel plafond, vlonder-vloer schuifdeur en schuif vliegendeur, incl: inventaris, zoals koelvrieskast tuinmeubelen, metalen camping berg/fietsschuur 250 x 200 mrt met schuif dur. zknikarm zonnenscherm 3 x 2.50 mrt . Zonder standplaats. Vraagprijs. telf info Aanvaarding in overleg; Info 0651707979. Meer foto’s HIER

Ook los verkoop van voortent voor €450.00 en knikarm zonnescherm voor  €250.00 en metalen camping schuur € 100.00 mogelijk..

Aanvaarding in overleg Info 0651707979.


 


 
Taalcafés in Groesbeek en Leuth weer open

Vanaf 1 juli start de Bibliotheek Gelderland Zuid weer met een aantal Taalcafés. In de bibliotheken in Groesbeek en Leuth is iedereen weer van harte welkom om te oefenen met...

Lees meer...
 
Milieustraat Millingen a/d Rijn (Rowill) blijft voorlopig toch 6 dagen open!1

Update: Milieustraat Millingen aan de Rijn blijft voorlopig toch 6 dagen open!

MILLINGEN a/d RIJN - Vanaf maandag 1 juni is de milieustraat in Millingen aan de Rijn (Rowill) op dinsdag en donderdag gesloten. Dit is nodig om de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden.

Vanaf maandag 1 juni:...

Lees meer...
 
Tijdelijk goedkoper bellen naar het Juridisch Loket

Utrecht 9 april 2020 – Het Juridisch Loket verlaagt tijdelijk de belkosten voor 0900-8020 van € 0,25 naar € 0,10 per minuut voor mensen die een juridische vraag hebben.

Lees meer...
 
!!PAS OP!! Als u een ondernemer of een vereniging bent

GROESBEEK - De laatste tijd worden wij geconfronteerd met berichten met berichten dat er fotografen actief zijn, die zeggen namens Omroep Berg en Dal te komen, ze willen foto’s maken voord de tv-krant. Fotografen en cameramensen van Omroep Berg en Dal maken altijd een afspraak met u. Mocht u geconfronteerd worden met iemand die geen afspraak met u heeft, of zich niet kan legitimeren als medewerker als medewerker van Omroep Berg en Dal, laat het ons weten via Facebook of info@omroepbergendal.nl Wij kunnen juridische stappen ondernemen,


 
Internet hosting

 


 
Kijk ook op

INHETLAAG.NL