Zoeken


Kalorama start bouw nieuw Centrum voor doofblinden PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag 01 oktober 2019 20:24

Beek - Tijdens een feestelijke bijeenkomst en onder grote belangstelling is op maandagmiddag  30 september bij Kalorama een groot nieuwbouw-project officieel begonnen. Na een lange periode van voorbereiding wordt gestart met de nieuwbouw van het Centrum voor doofblinden. Fieke van Deutekom, bestuurder van Kalorama, sprak in haar welkomstwoord van een grote mijlpaal voor Kalorama. “Ik zie het als een nieuw begin. De komende jaren gaan we naar volledige nieuwbouw van álle gebouwen aan de Nieuwe Holleweg in Beek. We zijn ontzettend blij dat het nu zover is. We zijn blij voor onze bewoners, collega’s, familieleden en vrijwilligers. De bewoners van het Centrum voor doofblinden hebben hier lang op gewacht en gaan straks als eerste verhuizen.” Locatiemanager Els Peters onthulde samen met enkele bewoners het bouwbord waarna met een luide knal de confetti door de lucht vloog. De nieuwbouw is begonnen! Foto’s: © Bert Roodbeen. Klik HIER of op

 

 

Start met twee nieuwe gebouwen
Aan de achterzijde van het terrein boven op de berg verrijzen in de eerste fase twee compleet nieuwe gebouwen. “De bewoners kunnen medio 2021 rechtstreeks van de oudbouw naar hun nieuwe huis verhuizen. De bouwoverlast proberen we voor iedereen tot een minimum te beperken. Het heeft lang geduurd maar er gaat nu echt iets moois komen. De bewoners bereiden zich al voor op de aanstaande verhuizing. Er zijn bewoners die al nieuwe meubels hebben gekocht. Veel bewoners komen regelmatig kijken wat er op het bouwterrein gebeurt. Gedurende de bouw zullen wij bewoners regelmatig  rondleiden zodat ze langzaam kunnen wennen aan hun nieuwe woonomgeving”, aldus een enthousiaste Fieke van Deutekom.

Extra aandacht voor materialen en kleuren
“Bouwen voor mensen die doofblind zijn, brengt hele andere aspecten met zich mee”, vertelt Els Peters, locatiemanager van het Centrum voor doofblinden. “Voor een bewoner die doofblind is, is een praktische indeling van de woning heel belangrijk. We letten op functionaliteit en wat prettig en noodzakelijk is voor onze bewoners. Natuurlijk willen we ook dat het huiselijk en gezellig wordt. Dat is een uitdaging en daarom overleggen we veel met de architecten. De keuze voor materialen zoals de vloer of de tegels van de badkamer, daar denken we over na. Sommige vloeren maken te veel geluid. Of het contrast in kleur tussen de vloer, muur en deur is niet duidelijk. Is er bijvoorbeeld voldoende ruimte voor een draaicirkel van een rolstoel? Uiteraard betrekken we hier ook bewoners en familie bij.”

Zonwering als een zonnebril
“Als je slechtziend bent, is licht belangrijk en tegelijkertijd is te veel zonlicht niet fijn”, gaat Els Peters verder.“ We hebben daarom gekozen voor speciale filters voor de ramen die eigenlijk het effect van een zonnebril hebben. Hierdoor kun je goed naar buiten kijken en zijn zonneschermen niet nodig. En zo zijn er vele zaken die onze aandacht hebben. Zoals bijvoorbeeld een wasmachine die je ook zelfstandig kunt bedienen als je niet goed hoort en ziet. Deze nieuwbouw is straks geschikt voor mensen met een beperking in horen en zien maar bijvoorbeeld ook voor mensen met dementie. Om de bewoners goed voor te bereiden en te begeleiden, hebben we een maquette gemaakt die ze kunnen voelen. Zo kunnen zij zich een voorstelling maken van hun nieuwe thuis.”

Een plek waar het aangenaam wonen én werken is
“Dat je hier aangenaam kunt wonen, komt voor ons op de eerste plaats” vult Fieke van Deutekom aan. “De bewoners in de woongroepen vormen samen een zelfstandig huishouden. Waar gekookt en gegeten wordt en waar huishoudelijke taken zoals de was doen met elkaar worden verdeeld. Wij zorgen ervoor dat alle randvoorwaarden en faciliteiten in orde zijn. Zodat je hier straks niet alleen prettig kunt wonen maar dat het voor onze collega’s en vrijwilligers ook fijn werken is. We zijn samen op weg naar een mooi en nieuw Kalorama!”

Bouwnieuws volgen?
Op de website van Kalorama is het bouwproces te volgen en kunt u zich ook aanmelden voor een speciale nieuwsbrief. Zie kalorama.nl/kalorama bouwt nieuw.

 

Flits

Te koop op Camping Hierden/ Harderwijk Stacaravan

Stacaravan te koop. 1800.00.

TE KOOP: Op camping Peperkamp Hierden/ Harderwijk goed onderhouden stacaravan veluwe maat 750 x 230 mrt met wintervaste Toernesol luxe voortent met aluminimum staanders/liggers, dubbel plafond, vlonder-vloer schuifdeur en schuif vliegendeur, incl: inventaris, zoals koelvrieskast tuinmeubelen, metalen camping berg/fietsschuur 250 x 200 mrt met schuif dur. zknikarm zonnenscherm 3 x 2.50 mrt . Zonder standplaats. Vraagprijs 1800.00. Aanvaarding in overleg; Info 0651707979. Meer foto’s HIER

Ook los verkoop van voortent voor €450.00 en knikarm zonnescherm voor  €250.00 en metalen camping schuur € 100.00 mogelijk..

Aanvaarding in overleg Info 0651707979.


 


 
Taalcafés in Groesbeek en Leuth weer open

Vanaf 1 juli start de Bibliotheek Gelderland Zuid weer met een aantal Taalcafés. In de bibliotheken in Groesbeek en Leuth is iedereen weer van harte welkom om te oefenen met...

Lees meer...
 
Milieustraat Millingen a/d Rijn (Rowill) blijft voorlopig toch 6 dagen open!1

Update: Milieustraat Millingen aan de Rijn blijft voorlopig toch 6 dagen open!

MILLINGEN a/d RIJN - Vanaf maandag 1 juni is de milieustraat in Millingen aan de Rijn (Rowill) op dinsdag en donderdag gesloten. Dit is nodig om de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden.

Vanaf maandag 1 juni:...

Lees meer...
 
Tijdelijk goedkoper bellen naar het Juridisch Loket

Utrecht 9 april 2020 – Het Juridisch Loket verlaagt tijdelijk de belkosten voor 0900-8020 van € 0,25 naar € 0,10 per minuut voor mensen die een juridische vraag hebben.

Lees meer...
 
!!PAS OP!! Als u een ondernemer of een vereniging bent

GROESBEEK - De laatste tijd worden wij geconfronteerd met berichten met berichten dat er fotografen actief zijn, die zeggen namens Omroep Berg en Dal te komen, ze willen foto’s maken voord de tv-krant. Fotografen en cameramensen van Omroep Berg en Dal maken altijd een afspraak met u. Mocht u geconfronteerd worden met iemand die geen afspraak met u heeft, of zich niet kan legitimeren als medewerker als medewerker van Omroep Berg en Dal, laat het ons weten via Facebook of info@omroepbergendal.nl Wij kunnen juridische stappen ondernemen,


 
Internet hosting

 


 
Kijk ook op

INHETLAAG.NL