Zoeken


Kalorama start bouw nieuw Centrum voor doofblinden PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag 01 oktober 2019 20:24

Beek - Tijdens een feestelijke bijeenkomst en onder grote belangstelling is op maandagmiddag  30 september bij Kalorama een groot nieuwbouw-project officieel begonnen. Na een lange periode van voorbereiding wordt gestart met de nieuwbouw van het Centrum voor doofblinden. Fieke van Deutekom, bestuurder van Kalorama, sprak in haar welkomstwoord van een grote mijlpaal voor Kalorama. “Ik zie het als een nieuw begin. De komende jaren gaan we naar volledige nieuwbouw van álle gebouwen aan de Nieuwe Holleweg in Beek. We zijn ontzettend blij dat het nu zover is. We zijn blij voor onze bewoners, collega’s, familieleden en vrijwilligers. De bewoners van het Centrum voor doofblinden hebben hier lang op gewacht en gaan straks als eerste verhuizen.” Locatiemanager Els Peters onthulde samen met enkele bewoners het bouwbord waarna met een luide knal de confetti door de lucht vloog. De nieuwbouw is begonnen! Foto’s: © Bert Roodbeen. Klik HIER of op

 

 

Start met twee nieuwe gebouwen
Aan de achterzijde van het terrein boven op de berg verrijzen in de eerste fase twee compleet nieuwe gebouwen. “De bewoners kunnen medio 2021 rechtstreeks van de oudbouw naar hun nieuwe huis verhuizen. De bouwoverlast proberen we voor iedereen tot een minimum te beperken. Het heeft lang geduurd maar er gaat nu echt iets moois komen. De bewoners bereiden zich al voor op de aanstaande verhuizing. Er zijn bewoners die al nieuwe meubels hebben gekocht. Veel bewoners komen regelmatig kijken wat er op het bouwterrein gebeurt. Gedurende de bouw zullen wij bewoners regelmatig  rondleiden zodat ze langzaam kunnen wennen aan hun nieuwe woonomgeving”, aldus een enthousiaste Fieke van Deutekom.

Extra aandacht voor materialen en kleuren
“Bouwen voor mensen die doofblind zijn, brengt hele andere aspecten met zich mee”, vertelt Els Peters, locatiemanager van het Centrum voor doofblinden. “Voor een bewoner die doofblind is, is een praktische indeling van de woning heel belangrijk. We letten op functionaliteit en wat prettig en noodzakelijk is voor onze bewoners. Natuurlijk willen we ook dat het huiselijk en gezellig wordt. Dat is een uitdaging en daarom overleggen we veel met de architecten. De keuze voor materialen zoals de vloer of de tegels van de badkamer, daar denken we over na. Sommige vloeren maken te veel geluid. Of het contrast in kleur tussen de vloer, muur en deur is niet duidelijk. Is er bijvoorbeeld voldoende ruimte voor een draaicirkel van een rolstoel? Uiteraard betrekken we hier ook bewoners en familie bij.”

Zonwering als een zonnebril
“Als je slechtziend bent, is licht belangrijk en tegelijkertijd is te veel zonlicht niet fijn”, gaat Els Peters verder.“ We hebben daarom gekozen voor speciale filters voor de ramen die eigenlijk het effect van een zonnebril hebben. Hierdoor kun je goed naar buiten kijken en zijn zonneschermen niet nodig. En zo zijn er vele zaken die onze aandacht hebben. Zoals bijvoorbeeld een wasmachine die je ook zelfstandig kunt bedienen als je niet goed hoort en ziet. Deze nieuwbouw is straks geschikt voor mensen met een beperking in horen en zien maar bijvoorbeeld ook voor mensen met dementie. Om de bewoners goed voor te bereiden en te begeleiden, hebben we een maquette gemaakt die ze kunnen voelen. Zo kunnen zij zich een voorstelling maken van hun nieuwe thuis.”

Een plek waar het aangenaam wonen én werken is
“Dat je hier aangenaam kunt wonen, komt voor ons op de eerste plaats” vult Fieke van Deutekom aan. “De bewoners in de woongroepen vormen samen een zelfstandig huishouden. Waar gekookt en gegeten wordt en waar huishoudelijke taken zoals de was doen met elkaar worden verdeeld. Wij zorgen ervoor dat alle randvoorwaarden en faciliteiten in orde zijn. Zodat je hier straks niet alleen prettig kunt wonen maar dat het voor onze collega’s en vrijwilligers ook fijn werken is. We zijn samen op weg naar een mooi en nieuw Kalorama!”

Bouwnieuws volgen?
Op de website van Kalorama is het bouwproces te volgen en kunt u zich ook aanmelden voor een speciale nieuwsbrief. Zie kalorama.nl/kalorama bouwt nieuw.

 

Flits

Zaalsporten voor Senioren bij KBO Beek

BEEK - Lessen die gericht zijn op conditie, kracht en lenigheid. Elke les wordt afgestemd op de deelnemers. Door de....

Lees meer...
 
Slaapverhalen van Zwarte Piet bij omroep Berg en Dal

Vanaf Zaterdag 16 November t/m 5 December elke dag om 18:00 en 20:00 uur een nieuwe slaapverhaal van zwarte piet.Klik hier voor de Promo

 
Open huis bij stichting

Zaterdag 7 december is het weer de 1e zaterdag van de maand, en dus “open huis” bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 te Groesbeek-Horst.Tijd: van 10.00 t/m 14.00 uur.

Lees meer...
 
Internet hosting

 


 
Kijk ook op

INHETLAAG.NL


 
Omroep Berg en Dal

LIVE

 


 
Fotoalbums

Foto's kunnen ook op Facebook bekeken worden!

Tik HIER