Zoeken


Gezicht van Nijmegen Romeins Masker. PDF Afdrukken E-mailadres
dinsdag 01 oktober 2019 00:00

Millingen a/d RijnDonderdag 19 september  was er een open dag  op de scheepswerf Bodewes , waar belangstellende de vorderingen konden zien van het  ‘Gezicht van Nijmegen’ een uitvergrote replica van een Romeinse gezichtshelm, wethouder Bert Velthuis  van de gemeente Nijmegen kwam ook naar de vorderingen kijken, dat  binnenkort in Nijmegen verrijst. Kunstenaar Andreas Hetfeld vond eerder in de bedrijfshallen van scheepswerf Gelria in het Maas Waalkanaal de ruimte om het Masker te maken, maar nu ook Bodewes van de zelfde eigenaar zijn, kan het daar afgemaakt worden om vervolgens verscheept te worden naar zijn plaats in bij de Spiegelwaal bij Nijmegen. Zie lees meer voor meer info over het gezicht van Nijmegen.

Foto’s;  © Bert Roodbeen. Klik HIER Meer op of op FB.

‘Gezicht van Nijmegen’ is een bijzonder kunstwerk van beeldend kunstenaar Andreas Hetfeld: het ‘Gezicht van Nijmegen’, een uitvergrote replica van een Romeinse gezichtshelm. Hetfeld won in 2017 de Ideeënwedstrijd ‘Nijmegen langs de Waal’ met zijn plannen voor deze replica. De kunstenaar werkt inmiddels met de gemeente Nijmegen en Stichting De Uitkijk aan de realisatie van het ontwerp. Het streven is om het kunstwerk in 2019 op het nieuwe stadseiland Veur-Lent te plaatsen. De gezichtshelm verbindt daar verschillende tijdperken met elkaar en blikt vanuit het verre verleden rechtstreeks naar de toekomst. In het beeld wordt een opstap verwerkt die bezoekers de gelegenheid geeft om door de ogen van het gezichtsmasker naar de wereld te kijken.

Opgebaggerd uit de Waal: De originele gezichtshelm helm, fraai versierd en gemaakt van ijzer en verzilverd messing, is een van de absolute pronkstukken uit de collectie van Museum Het Valkhof. Bijna tweeduizend jaar geleden behoorde hij toe aan een Romeinse ruiter, waarschijnlijk gelegerd in de omgeving. Rond 1915 werd hij opgebaggerd in de Waal, aan de westkant van de spoorbrug, ongeveer ter hoogte van de huidige Handelskade. Kort daarna kocht de Nijmeegse verzamelaar Gerard Marius Kam, de grondlegger van het latere Museum Kam, de helm aan. Sindsdien is hij in Nijmegen voor iedereen zichtbaar als hoogtepunt binnen de verzameling van het museum. Pas als je de gezichtshelm van dichtbij bekijkt valt het prachtige patina op. Het ijzer is grotendeels door corrosie verloren gegaan, maar de bekleding van messing laat nog talloze levendige sporen van de oorspronkelijke verzilvering zien. Op de lippen, de oogleden en de sierranden over het voorhoofd zijn zelfs nog resten van een subtiele vergulding bewaard gebleven. Dit is onwaarschijnlijk knap gedaan. Juist die combinatie van ambachtelijk vakmanschap, de materiële pracht en de historische betekenis spelen voor Andreas Hetfeld een belangrijke rol.

Metalen constructie: Het maken van dit ‘Gezicht van Nijmegen’ vergt een bijzondere aanpak. De levensgrote replica zal 1.2 ton wegen. Hij is opgebouwd uit een gelaste, metalen constructie, met ankerpunten aan de onderkant. Hier overheen is purschuim als vulmateriaal gespoten om vervolgens de precieze vorm eruit te snijden. Een dikke polyester laag hier bovenop geeft stabiliteit en hardheid. De uiteindelijke 'huid' bestaat uit een zilver- en goudachtige polyester-coating die het gewenste, ‘stralende’ effect geeft. De huid aan de binnenkant van de helm is afgewerkt met een ijzeroxide-achtige coating om het roestige, oude karakter van het gevonden masker weer te geven.

De grootte van het beeld vraagt om speciale bouw- en logistieke voorwaarden. Hetfeld vond een passende werkruimte in de bedrijfshallen van scheepswerf Gelria, een tijdelijk en immens atelier pal aan de rivier. Na voltooiing kan het beeld op een schip worden gehesen en naar zijn plaats van bestemming worden gebracht: het gezichtsmasker varend over de Waal, waar de Romeinen vroeger ook hun goederen over transporteerden.


 

Flits

Te koop op Camping nabij Hierden/ Harderwijk Stacaravan

TE KOOP;  Op Camping nabij Hierden/ Harderwijk Stacaravan met Wintervaste  voortent incl. inventaris en berg/fietsschuur 250 x 180. Standplaats andere plaats op camping is e.v.t mogelijk. Info 0651707979. 
KBO Beek Nieuwsbulletin.2020/2

BEEK - Beste leden, donateurs ,lezers, langzarmerhand komen wij weer in beter vaarwater terecht, de opnames van Covid 19 patiënten, het..

Lees meer...
 
KBO Beek Nieuwsbulletin Mei 2020

BEEK - Beste leden, donateurs, lezers, het virus raakt ons nog steeds allemaal. De activiteitencommissie heeft...

Lees meer...
 
Milieustraat Millingen a/d Rijn (Rowill) blijft voorlopig toch 6 dagen open!1

Update: Milieustraat Millingen aan de Rijn blijft voorlopig toch 6 dagen open!

MILLINGEN a/d RIJN - Vanaf maandag 1 juni is de milieustraat in Millingen aan de Rijn (Rowill) op dinsdag en donderdag gesloten. Dit is nodig om de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk te houden.

Vanaf maandag 1 juni:...

Lees meer...
 
KBO Beek Nieuwsbullletine april.2020

Beste leden, donateurs, lezers, de regels moeten nog een veel langere tijd in acht worden genomen, wij hebben nog een lange adem nodig in deze nieuwe 1 ½ meter economie voordat wij weer zover zijn dat wij elkaar weer echt kunnen gaan ontmoeten, laat staan een begin te maken met onze, door u zo geliefde educatieve uitjes, die nu virtueel in sommige gevallen voor u wel te maken zijn, maar dan....

Lees meer...
 
Tijdelijk goedkoper bellen naar het Juridisch Loket

Utrecht 9 april 2020 – Het Juridisch Loket verlaagt tijdelijk de belkosten voor 0900-8020 van € 0,25 naar € 0,10 per minuut voor mensen die een juridische vraag hebben.

Lees meer...
 
Bericht van onze huisartsengroep Milbergen.

Maatregelen i.v.m. Corona-pandemie

Op dit moment zijn er meer dan 1400 mensen in Nederland positief getest op COVID-19/Coronavirus. Het werkelijk aantal besmette personen ligt echter vele malen hoger, maar de capaciteit...

Lees meer...