Zoeken


Herdenking bombardement Nijmegen PDF Afdrukken E-mailadres
zondag 24 februari 2019 08:19

NIJMEGEN/ GROESBEEK Nog nooit was op 22 februari de belangstelling zo groot bij de herdenking van 800 slachtoffers en duizenden gewonden van het bombardement op Nijmegen nu 75 jaar geleden bij het herdenkingsmonument “De Schommel” aan de Marikenstraat achter het gemeentehuis. Er waren toespraken van o.a. burgemeester Bruls, staatssecretaris Blokhuis, mevrouw Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4&5 mei en Addy Hendriks-Gerrits (toen 5,5 jaar) zij vertelde haar persoonlijke verhaal over het schuldgevoel dat zij haar broertje Jopie  (3.5 jaar) in de steek zou hebben gelaten. Het monument “De Schommel” werd in  2000 werd opgericht en geadopteerd door leerlingen van het Montessori College  en Basisschool Montessori.Het staat symbool ter herinnering aan de 24 schoolkinderen die omkwamen. De leerlingen hadden een herdenkingsproject gemaakt met een Banner met de tekst “Wij willen ‘t zo houden dat wij van na de oorlog zijn” en kaarten met zelf geschreven teksten die rond het monument werden gehangen. Om 13.28 uur luiden de klokken en was het 2 minuten stil. Hierna volgde de kranslegging door o.a. burgemeester Bruls, staatssecretaris Blokhuis,  mevrouw Verbeet, Thor, Shawn Crowley van de Amerikaanse ambassade en diverse vertegenwoordigers van provincie en gemeenten waaronder  burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en burgemeester Mark Slinkman namens de gemeente Berg en Dal. Om 15.00 uur was er een Oratorium ‘De pijn die blijft’ in de St. Stevenskerk met toelichting van Bart Janssen, onder verantwoordelijkheid van Stedelijk Comité 4&5 mei

Foto’s: © Bert Roodbeen.  of op 

 


 

Flits

Kijk ook op

INHETLAAG.NL


 
Zondag 25 augustus om 13 uur is Toen en Now weer op de radio.

Deze zondag is Yvon Peterste gast. Yvon Peters heeft een damesmode zaak. De winkel is aan het “Holverkleafke” of het “Rozepadje”. Dat is het pad tussen de Pannenstraat en de Mooksestraat in Groesbeek. De winkel is gespecialiseerd in grote maten maar Yvon verkoopt ook baby en zwangerschapskleding. Ook andere artikelen zoals tassen en steigerhouten meubels horen bij het assortiment.

Maandag om 9 uur is er een herhaling.


 
DiGiD CURSUS KBO BEEK

BEEK - In samenwerking met de bibliotheek Beek geeft de KBO Beek u graag uitleg. Steeds meer....

Lees meer...
 
Als je meer wilt weten over de eikenprocessierups

Website gemaakt in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Klik HIER


 
Gebruik geen gif tegen de Buxusmot Mezen dood door gif tegen buxusmot

Weer jonge mezen dood omdat ze rupsen van de buxusmot gegeten hebben. De rupsen zijn giftig omdat mensen gif gebruiken tegen de buxusmot. Mezen die juist de buxusmot bestrijden, worden vergiftigd.


 
Fotoalbums

Foto's kunnen ook op Facebook bekeken worden!

Tik HIER


 
Omroep Berg en Dal

LIVE