Zoeken


Groesbeeks dialect in Bibliotheek Groesbeek PDF Afdrukken E-mailadres
vrijdag 26 oktober 2018 20:08

GROESBEEK- Blijkbaar zonder moeite wist Theo Giesbers als echte kenner van het ‘Gruusbeks’’donderdagavond 25 oktober anderhalf uur lang tijdens het eerste hoorcollege in het kader van de lezingenreeks “Universiteit van Groesbeek”m in de Bibliotheek in Groesbeek de ongeveer 30 toehoorders te binden om te luisteren naar verhalen  betekenis van woorden in het ’Gruusbeks’ dialect. Het Groesbeeks dialect zal voor velen buiten de Groesbeekse gemeentegrenzen niet altijd even goed te volgen zijn. Theo Giesbers is een echte kenner van deze ‘taal’. Autochtone Groesbekers zullen het ongetwijfeld weten: een ‘dries’ is een braakliggend terrein in het Groesbeeks dialect. Het woord komt uit het Oudnederlands en wordt in Groesbeek nog steeds gebruikt. En zo duiken er in de Groesbeekse tongval nog veel meer Oud- en Middennederlandse woorden op die in het ABN inmiddels verdwenen zijn. Theo Giesbers is een echte kenner op het gebied van het Groesbeeks dialect en kan er met veel humor over vertellen. Op donderdag 25 oktober is hij van 20.00 tot 21.30 uur te gast in de Bibliotheek Groesbeek. Hij doorspekt zijn verhaal met prachtige Groesbeekse woorden en neemt de luisteraars mee naar het ontstaan van dit dialect. Veel belangstelling was er na afloop voor het boek “de Woordenschat van het Groesbeek” wat voor met fikse korting aangeschaft kon worden.
De volgende lezing in de Universiteit van Groesbeek is een fotolezing: ’Lang leve de lente’ door Helma Groenen — fotograaf en bioloog. Op 20 maart 2019, van 20:00 tot 21:30 |
De Universiteit van Groesbeek laat regionale experts aan het woord. De colleges in de bibliotheek bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen € 2,50, overige bezoekers kopen een kaartje voor € 4,-. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/universiteiten.

Foto’s: © Bert Roodbeen. of kijk op


 

Flits

Weer wiet afval gedumpt in de natuur.

NIJMEGEN / BERG EN DAL – Weer is er wietafval gedumpt in de natuur, ditmaal in de bossen aan de Louisiaweg op de grens van Nijmegen en Berg en Dal.

Foto: © Bert Roodbeen.


 
TONEELUITVOERING VAN DE OPTIMIST 23 en 24 MAART IN OOIJ AFGELAST

OOIJ - Wegens omstandigheden bij toneelvereniging De Optimist  uit Ooij worden de uitvoeringen in de De Sprong van 23 en 24 maart tot onze spijt gecanceld. Er is nog geen nieuwe datum gepland. Zodra er een nieuwe datum bekend is, hoort u van ons.


 
Maatregel en plan voor De Linde

GROESBEEK -  De gemeente Berg en Dal gaat de vergunning van uitgaansgelegenheid De Linde in Groesbeek 2 weken intrekken...

Lees meer...
 
Kijk ook op

INHETLAAG.NL


 
Internet hosting

 


 
Omroep Berg en Dal

LIVE

 


 
Fotoalbum

Foto's kunnen ook op Facebook bekeken worden!