Zoeken


Mariagrotje Mariëndaal opengesteld voor publiek PDF Afdrukken E-mailadres
zondag 28 oktober 2018 00:07

­GROESBEEK – Zaterdagmiddag 27 oktober was het zover, het Mariagrotje Mariëndaal werd onder publiekebelangstelling weer feestelijke opengesteld voor publiek, Kirsten Kuipers van de werkgroep restauratie Mariagrotje bedankte vooraf Lin Giebels, Ben Peters en Gerrit Nillissen en andere niet met name genoemde vrijwilligers voor het vele uren van herstelwerkzaamheden die zij erin hebben gestoken. Met het doorknippen van het lint door vrijwilligers Ben Peters en Lin Giebbels knipte het lint en het aansteken van een kaarsje door Pastor Jan van Gessel was het grotje officieel geopend. Hoofd restauratie Gerrit Nilissen(den Boes) kon er  hellaas niet bij zijn. Het grote sierhekwerk voor afsluiting van het grotje ‘s avond en ’s nachts ligt nog bij de smederij Kerkhoff en zal z.s.m. geplaatst worden. Spontaan werd door het Kerkkoor Horst Sion Breedeweg aangeboden om in mei 2019 te komen zingen bij de formele opening en inwijding.      De afgelopen ..... Foto’s: © Bert Roodbeen.

of op

maanden hebben vrijwilligers uit de wijk rond het Groeske met grote toewijding aan het herstel van het Mariagrotje gewerkt.
Het grotje is nog niet klaar, maar wel al zo ver gerestaureerd dat het opengesteld kon worden voor publiek De restauratie kon worden uitgevoerd dankzij de enorme inzet van enkele vakkundige vrijwilligers en dankzij bijdragen van onder andere Stichting Vitaal Mariëndaal en diverse fondsen waaronder de RABO-bank, de zusters van Carolus Boromeus, de gemeente en het Prins Bernhard Fonds. De firma’s Van Kesteren en Kaal traden op als hoofdsponsors van bouwmaterialen; zij leverden alles wat de vrijwilligers bij de restauratie nodig hadden. Ook andere lokale bedrijven spelen een belangrijke rol bij de restauratie. Richard Kerkhoff van smederij Kerkhoff maakte twee nieuwe kozijnen  en een prachtig sierhekwerk om het grotje ’s avonds en ’s nachts te kunnen afsluiten. Glas in lood expert Tonnie Peters zorgde voor nieuw glas in oude stijl voor de ramen van het grotje. Poort en ramen worden nog voor de 27e oktober geplaatst.

Het originele Mariabeeld staat nu nog niet in het grotje. Voorlopig staat er een replica. Het oorspronkelijke beeld wordt minutieus gerestaureerd door Diny Kuijpers van huismuseum de Kleine Heilige Geest. Dit beeld zal in het voorjaar in het grotje komen. In de lente komen er ook 2 nieuwe houten banken, een informatiepaneel, nieuwe aanplant waaronder haagbeuk achterlangs en rododendrons en rozen rondom. In de grot komt bovendien nog een klein kaarsenaltaar met mozaïekwerk waar de lokale mozaïek-ateliers van Annet Jacobs en Heidi de Vos bij betrokken zijn. Daarvoor worden nog fondsen gezocht. De formele opening en inwijding van het grotje door de pastoor is in mei, de Mariamaand. Dat zal dan ook in aanwezigheid van enkele zusters van de kloosterorde Carolus Boromeus zijn. Deze kloosterorde

Ansichtkaart het grotje In 1912, eind 19e, begin 20e eeuw.alle ornamenten zijn helaas verloren gegaan in de oorlog. Uit de collectie van Nico van Eldijk

 

Flits

Weer wiet afval gedumpt in de natuur.

NIJMEGEN / BERG EN DAL – Weer is er wietafval gedumpt in de natuur, ditmaal in de bossen aan de Louisiaweg op de grens van Nijmegen en Berg en Dal.

Foto: © Bert Roodbeen.


 
TONEELUITVOERING VAN DE OPTIMIST 23 en 24 MAART IN OOIJ AFGELAST

OOIJ - Wegens omstandigheden bij toneelvereniging De Optimist  uit Ooij worden de uitvoeringen in de De Sprong van 23 en 24 maart tot onze spijt gecanceld. Er is nog geen nieuwe datum gepland. Zodra er een nieuwe datum bekend is, hoort u van ons.


 
Maatregel en plan voor De Linde

GROESBEEK -  De gemeente Berg en Dal gaat de vergunning van uitgaansgelegenheid De Linde in Groesbeek 2 weken intrekken...

Lees meer...
 
Kijk ook op

INHETLAAG.NL


 
Internet hosting

 


 
Omroep Berg en Dal

LIVE

 


 
Fotoalbum

Foto's kunnen ook op Facebook bekeken worden!