Zoeken


Bijeenkomst ‘Geheimen van Market Garden’ PDF Afdrukken E-mailadres
zondag 16 september 2018 20:39

GROESBEEK – De herdenkingsweek in Berg en Dal is zaterdagavond 15 september gestart met een leerzame avond bij Recreatieboerderij Nederrijkswald. José Voss-Müskens van Nederrijkswald, wilde graag meer weten over de geschiedenis van haar geboortegrond en als kind vroeg zij zich al af wat die mannen met scheppen op het akkerland kwamen zoeken. Na de bezoeken van Bert Eikelenboom van Liberation Tour, werd het plan geboren om een avond te organiseren. Een avond waar deze vragen beantwoord zouden worden en de geheimen van Operatie Market Garden werden onthuld.

Vier sprekers hebben 80 bezoekers meegenomen in de historie waarbij de Amerikaanse bijdrage aan Operatie Market Garden in en rond Nijmegen door Bert Eikelenboom, de missers van Montgomery door Gert Jan Vuyk, het zoeken naar vermiste soldaten door Roel Dekkers en hoe de onbekende soldaten hun naam terugkrijgen door Marco Cillissen werd toegelicht

.Foto's:  of kijk

De uitleg van Bert Eikelenboom ging vooral in op de acties van de 82ste Airborne Divisie die onder leiding van Generaal Gavin na dagen van bikkelharde strijd in en rond Nijmegen haar doelen wist te behalen; Mission Accomplished.

Gert Jan Vuyk heeft in zijn presentatie bewijs aangevoerd dat Montgomery regelmatig geheime berichten van de inlichtingendienst negeerde. Ook zijn onderschatting van de Duitse weerbaarheid tijdens de start van Market Garden kwam duidelijk aan het licht.

Het zoeken naar vermiste soldaten is al jaren een grote passie van Roel Dekkers. Zijn werkwijze, de wet- en regelgeving omtrent dit onderwerp en wat je wel en ook juist niet moet doen om de geheimen aan de grond te ontfutselen, werd aan de bezoekers uitgelegd. Het zoeken naar deze vermisten mag volgens Roel niet stoppen, zodat de families het boek dan eindelijk kunnen sluiten.

De laatste spreker van deze avond was Marco Cillissen, die nationaal en internationaal betrokken is bij de identificatie van soldaten die geen naam meer hebben. Dit kunnen de soldaten zijn die in een slagveld gevonden worden maar ook soldaten die op de grafsteen onbekend hebben staan. Marco ziet een duidelijke verschuiving van ‘Veld naar Ere-veld’. Dit is mogelijk doordat er bij onderbouwde onderzoeken, DNA van de reeds begraven soldaten afgenomen kan worden.

De bezoekers kregen ruim de gelegenheid om vragen te stellen. De bezoekers waardeerden de avond bijzonder en hebben al ingeschreven voor volgend jaar. Foto’s: © Bert Roodbeen.

 

 

Flits

TONEELUITVOERING VAN DE OPTIMIST 23 en 24 MAART IN OOIJ AFGELAST

OOIJ - Wegens omstandigheden bij toneelvereniging De Optimist  uit Ooij worden de uitvoeringen in de De Sprong van 23 en 24 maart tot onze spijt gecanceld. Er is nog geen nieuwe datum gepland. Zodra er een nieuwe datum bekend is, hoort u van ons.


 
Maatregel en plan voor De Linde

GROESBEEK -  De gemeente Berg en Dal gaat de vergunning van uitgaansgelegenheid De Linde in Groesbeek 2 weken intrekken...

Lees meer...
 
Kijk ook op

INHETLAAG.NL


 
Internet hosting

 


 
Omroep Berg en Dal

LIVE

 


 
Fotoalbum

Foto's kunnen ook op Facebook bekeken worden!


 
Andere ophaaldagen afval vanaf zaterdag 2 februari 2019

GEMEENTE BERG en DAL - Vanaf zaterdag 2 februari 2019 zijn veel ophaaldagen van afval anders dan u gewend bent. De tijd blijft hetzelfde. Zet uw afval op de ophaaldag voor 7.30 uur aan de straat.

Weten wanneer wij uw afval ophalen? Kijk voor ...

Lees meer...