Zoeken


Natuurbeschermer Jaap Dirkmaat benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau PDF Afdrukken E-mailadres
zondag 24 juni 2018 09:46

BEEK - Zaterdag 23 juni heeft natuurbeschermer Jaap Dirkmaat een Koninklijke onderscheiding ontvangen tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC). Dirkmaat, oprichter/directeur van de VNC en medeoprichter/voorzitter van de Stichting Das&Boom ontving het lintje uit handen van Mark Slinkman, burgemeester van gemeente Berg en Dal. Dirkmaat is met de onderscheiding benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

‘Meneer Dirkmaat, door [uw] inzet en uw enthousiasme heeft u in de afgelopen tientallen jaren heel veel bereikt voor het (duurzame) Nederlandse landschap. Die waardering voelen wij, hier aanwezig. Maar deze wordt ook veel breder, tot op nationaal niveau, van harte onderschreven’, aldus de door de burgemeester gehouden toespraak.

Foto’s © Bert Roodbeen.  

 

Jaap Dirkmaat (1958) is in 1981 medeoprichter van Vereniging Das&Boom en sindsdien tevens voorzitter. Wegens succes – de das is van uitsterven gered – wijzigt de vereniging in 2006 haar naam in Vereniging Nederlands Cultuurlandschap met als nieuwe doelstelling het herstel en behoud van het cultuurlandschap in Nederland.

Onder leiding van Dirkmaat staat de VNC aan de voet van het grootste landschapsherstelproject uit de Nederlandse geschiedenis: de Ooijpolder bij Nijmegen wordt door de aanleg van ruim dertig kilometer aan landschapselementen omgevormd tot aantrekkelijk boerenlandschap. Ook weet Dirkmaat met de VNC financiering rond te krijgen voor een beschermings- en herstelplan voor de Maasheggen, het oudste cultuurlandschap van Nederland. Jaarlijks reikt de VNC bij monde van Dirkmaat de Gouden Mispel en Gouden Zwaluw uit; stimuleringsprijzen voor personen of organisaties die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor respectievelijk het Nederlands cultuurlandschap of natuur in het stedelijk gebied. In april 2018 benoemt Dirkmaat namens de VNC het Zuid-Limburgse Noorbeek tot eerste Icoonlandschap van Nederland.

Begin 2011 heeft Dirkmaat Das&Boom nieuw leven ingeblazen. De bezuinigingen op het natuurbeleid van het kabinet Rutte I hebben Das&Boom genoodzaakt haar juridische activiteiten weer over de volle breedte uit te breiden. De Stichting Das&Boom heeft sindsdien als doelstelling om de in het verleden behaalde resultaten te bewaken.

Naast zijn lobbywerkzaamheden werkt Dirkmaat met enige regelmaat aan publicaties over zijn vakgebied. Hierin blikt hij kritisch naar het huidige beleid maar toont hij ook vol bevlogenheid wat er in het landschap mogelijk is en hoe we dit kunnen bereiken .

 

Flits

Fotoalbum

In verband met een probleem met het oude fotoalbum wordt gewerkt aan het herstel hiervan in een nieuw fotoalbum. Ook kunnen foto's via Facebook bekeken worden


 
Internet hosting

 


 
Omroep Berg en Dal

LIVE

 


 
Inhetlaag.nl ook op


 
Nieuwe basisschool opent in augustus 2019 in Beek

BEEK - Nu de gemeente Berg en Dal en het Ministerie van OCW goedkeuring hebben gegeven, gaat ‘een nieuwe school’ in augustus 2019 in het Kulturhus in Beek van start. Dat...

Lees meer...
 
Groesbeeks dialect in Bibliotheek Groesbeek

GROESBEEK - Het Groesbeeks dialect zal voor velen buiten de Groesbeekse gemeentegrenzen niet altijd even goed te volgen zijn. Theo Giesbers is een echte kenner van deze ‘taal’. Op donderdagavond 25 oktober geeft hij in de Bibliotheek Groesbeek een lezing over het ‘Gruusbeks’. Het is het eerste hoorcollege in het kader van de lezingenreeks “Universiteit van Groesbeek”...

Lees meer...
 
KBO Beek lidmaatschap = voordeel ten top.

BEEK - Nu lid worden van de KBO Beek, de seniorenvereniging met ruim 400 leden, en tot 1 januari  2020 genieten van alle

Lees meer...