Zoeken


Opening Expo schoenindustrie Zoma garage PDF Afdrukken E-mailadres
zaterdag 23 juni 2018 21:07

GROESBEEK – 10 panelen die in de parkeergarage aan de Spoorlaan in Groesbeek hangen geven een inkijkje in de geschiedenis van de Groesbeekse schoenindustrie. De opening van de permanente mini-expositie was vrijdagmiddag 22 juni en werd verricht door wethouder Sylvia Fleuren, Bert Bloo (stichting STIENEO) en Gerrie Driessen (Heemkundekring Groesbeek).

Eerst ZOMA, nu supermarkten: De schoenindustrie was belangrijk in het Rijk van Nijmegen. Tot 2015 waren de sporen van de schoenindustrie zelfs nog zichtbaar in Groesbeek. In dat jaar werd het ZOMA-gebouw (ZOlenMAkerij) gesloopt. Dat stuitte ook op kritiek. Op diezelfde plek zijn inmiddels supermarkten en parkeergelegenheid gerealiseerd. Bij Driessen aan het..

Tekst: DeGroesbeek. Foto’s: © Bert Roodbeen

juiste adres: Bloo van de stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving (STIENEO) nam in oktober 2017 contact op met Driessen omdat hij het plan had de Groesbeekse schoenindustrie te memoreren. Dat wilde hij doen door het plaatsen van een herinneringsbord en het opzetten van een fietsroute langs ooit bestaande schoenfabrieken in het Rijk van Nijmegen. De Heemkundekring Groesbeek had al de nodige informatie over de schoenindustrie gearchiveerd, dus Bloo was bij Driessen aan het juiste adres. De geschiedenis was tevens al beschreven in het boek “Rampspoed te Groesbeek”.

“Ideale locatie”: Er moest alleen nog een locatie worden gevonden. “Ik heb de heren meegenomen naar deze locatie. Immers, een betere plek dan deze parkeergarage onder het voormalige ZOMA-terrein is er niet. De locatie is ook gelegen naast een veelgebruikt fietspad en dat komt van pas bij de fietsroutes”, zei Driessen. Groesbeek is inmiddels opgenomen in één van die routes, met de verwijzing naar de expositie.

Niet 9, maar 10 panelen: Aanvankelijk waren er 9 panelen, maar Driessen vond dat het beschikbare materiaal niet volledig benut was. “Ik heb daarom de vrijheid genomen om mede namens de Heemkundekring een extra paneel te laten maken”, legde Driessen uit. Het bord laat zien hoe Groesbeek in 1925 door de komst van fabriek De Ooievaar op de industriële landkaart is gezet.

Toch goed gekomen: Wethouder Fleuren las nog een gedicht voor over de goede oude tijd en ook Bloo kwam nog even aan het woord. ”Ondanks dat het ZOMA-gebouw is gesloopt, is het nu toch nog goed gekomen. Wij mogen iets vertellen over de schoenindustrie en vinden het fantastisch om de industrieën van Nijmegen en omgeving in beeld te brengen”, sprak Bloo.

  

Flits

Fotoalbum

In verband met een probleem met het oude fotoalbum wordt gewerkt aan het herstel hiervan in een nieuw fotoalbum. Ook kunnen foto's via Facebook bekeken worden


 
Internet hosting

 


 
Omroep Berg en Dal

LIVE

 


 
Inhetlaag.nl ook op


 
Nieuwe basisschool opent in augustus 2019 in Beek

BEEK - Nu de gemeente Berg en Dal en het Ministerie van OCW goedkeuring hebben gegeven, gaat ‘een nieuwe school’ in augustus 2019 in het Kulturhus in Beek van start. Dat...

Lees meer...
 
Groesbeeks dialect in Bibliotheek Groesbeek

GROESBEEK - Het Groesbeeks dialect zal voor velen buiten de Groesbeekse gemeentegrenzen niet altijd even goed te volgen zijn. Theo Giesbers is een echte kenner van deze ‘taal’. Op donderdagavond 25 oktober geeft hij in de Bibliotheek Groesbeek een lezing over het ‘Gruusbeks’. Het is het eerste hoorcollege in het kader van de lezingenreeks “Universiteit van Groesbeek”...

Lees meer...
 
KBO Beek lidmaatschap = voordeel ten top.

BEEK - Nu lid worden van de KBO Beek, de seniorenvereniging met ruim 400 leden, en tot 1 januari  2020 genieten van alle

Lees meer...