Zoeken


“Erkenne dich selbst! Verantwoordelijk voor je Vrijheid” Obelisk Monument geplaatst PDF Afdrukken E-mailadres
donderdag 01 februari 2018 00:00

Groesbeek - Woensdag 31 januari werd het zogeheten Obelisk Monument geplaatst in de Erekoepel van het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. De Duitse gemeente Kranenburg had het initiatief hiertoe genomen. Bevrijdingsmuseum directeur Wiel Lenders sprak in zijn welkoms woord  blij de Obelisk en een aanwinst.voor het museum....

Foto’s: © Bert Roodbeen

De gewone burger komt in beeld met dit nieuwe monument. Het idee en het ontwerp zijn afkomstig van de Padvindersorganisatie uit Weeze en Kreis Kleve, onder de inspirerende leiding van Dirk Leiber.
Dirk Leiber cum suis beoogden een ‘heldendenkmal’ voor de burger; die burger heeft namelijk de toekomst. De truc is dat als je voor het monument staat, je jezelf ziet in een spiegel. Wat je te dan te doen staat is je narcisme overstijgen en je verantwoordelijkheid te nemen. Erkenne dich selbst! Ken je zelf! is het leidmotief.

Het monument heeft de vorm van een obelisk en spreekt je aan met de leuze ‘Denk mal!’ Ben je tevreden met je eigen spiegelbeeld? Heb je vrede met je omgeving en je rol in de maatschappij? Wat er ook gebeurt. De verantwoording van het eigen individu wordt duidelijk kenbaar gemaakt. Door middel van het monument wordt de burger zich bewust van zijn eigen verantwoordelijkheid en positie in de samenleving. De oproep is duidelijk: om de vrijheid te bewaren ga je terug naar je individuele verantwoordelijkheid; je oersoep. Zet ‘m waar nodig om in een collectief engagement en handel hiernaar!

Het monument is geen statisch meubilair maar gemaakt in een mobiele uitvoering. Op deze wijze kan het gaan reizen naar allerlei plekken en evenementen waar mensen bij elkaar komen en geïnspireerd kunnen worden. In Nederland, in Duitsland, overal ter wereld! Dat is heel bijzonder. Het monument blijft voorlopig in de Erekoepel vlakbij de bekende Vrijheidsboom. van het Bevrijdingsmuseum voor heyt weer naar een andere bestemming gaat. Burgemeester Steins van Kranenburg zei dat, ‘’je de vrijheid waardeert als je in de spiegel van dit grensoverschrijdend monument kijkt en beseft wat het is als je die vrijheid moet missen” , De bijeenkomst wordt muzikaal begeleid en opgeluisterd met zang door Lukas Kepser.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 31 januari 2018. Aanvang: 17.00 uur. Entree: gratis.
Aanmelden: 024-3974404; Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijdi
ng

 

 

Flits

Veer Millingen Pannerden uit de vaart

Lees meer...
 
Storing fotoalbum

In verband met een probleem met het fotoalbum kunnen enkele mappen tijdelijk alleen via Facebook bekeken worden! Er wordt gewerkt aan het herstel hiervan. 

 
Internet hosting

 


 
Omroep Berg en Dal

LIVE

 


 
Inhetlaag.nl ook op


 
Groesbeeks dialect in Bibliotheek Groesbeek

GROESBEEK - Het Groesbeeks dialect zal voor velen buiten de Groesbeekse gemeentegrenzen niet altijd even goed te volgen zijn. Theo Giesbers is een echte kenner van deze ‘taal’. Op donderdagavond 25 oktober geeft hij in de Bibliotheek Groesbeek een lezing over het ‘Gruusbeks’. Het is het eerste hoorcollege in het kader van de lezingenreeks “Universiteit van Groesbeek”...

Lees meer...
 
KBO Beek lidmaatschap = voordeel ten top.

BEEK - Nu lid worden van de KBO Beek, de seniorenvereniging met ruim 400 leden, en tot 1 januari  2020 genieten van alle

Lees meer...