Zoeken


Onthulling Info herdenkingsbord Karl Leisner PDF Afdrukken E-mailadres
maandag 30 oktober 2017 01:36

Groesbeek - Zondag 29 oktober vond  op de hoek Knapheideweg-De Ruyterstraat de onthulling plaats van het informatie-herdenkingsbord van het ’t tentenkamp van Karl Leisner dat daar in de directe omgeving gestaan heeft.

Het programma bestond na het welkomstwoorden door Theo Giesbers en Christoph Scholten, pastoor te Kranenburg en voorzitter van de Schönstatt-Familie am Niederrhein onder andere uit het hijsen van de vlag door Erik Weijers, wethouder cultuur van de gemeente Berg en Dal, waarna gezamenlijk het lied “Wen die bunten Fahnen wehen”  gezongen met het grensoverschrijdend Sankt Cäcilienchor van de Sant Johannes Baptistkerk uit Wyler o.l.v. Theo Giesbers. Dit lied zou door Karl Leisner tijdens het kamp gezongen kunnen zijn. Het lied is in 1933 gecomponeerd door Alfred Zschiesche. Hij werd door  de nazi’s vervolgd.

Foto’s: © Bert Roodbeen. 

Monseigneur Gerard de Korte, bisschop van het bisdom ’s-Hertogenbosch zegende het kruis en vlag (Kreuzbanner, zoals Karl Leisner deze gebruikt heeft). Burgemeester Mark Slinkman Berg en Dal, plaatsvervangend burgemeester  van Kleve, Josef Gietemann en burgemeester Günter Steins van Kranenburg onthulden gezamenlijk  het infoherdenkingspaneel over Karl Leisner en het kindervakantiekamp.

Pastoor em. Hans-Karl Seeger (Auteur van de omvangrijke vijfdelige biografie over Karl Leisner) hield in het Duits een toespraak over het kindervakantiekamp. Ook over het vakantiekamp werd door Jeroen Smith, pastoor te Leiden (Hij is de Nederlandse vertegenwoordiger van de Internationaler Karl Leisner- Kreis) een toespraak gehouden.

Waarna het Sankt Cäcilienchor  het “Cristo  nosta Pace” van Marco Frisina door zong.

Voor het vervolg van de herdenking ging men in optocht voorafgegaan door Lennart en Mattis Jansen met historische trommels en de Kreuz-Banner, gedragen door Henk keukens, (voorzitter van de Stichting Behoud Dorpsgezichten) naar de Cosmas en Damianuskerk en de kapel Marieëndaal,waar ook een tentoonstelling is ingericht. In Gasterij ‘t Groeske werd de herdenking afgesloten.


 

Flits

KBO Beek ook in 2019 een rots in de branding voor u

De KBO Beek, de seniorenvereniging van Beek met ruim 400 leden is er ook in 2019 voor u als het gaat om belangenbehartiging van onder andere AOW, pensioenen, veiligheid, welzijn en wonen op landelijk, provinciaal, regionaal en gemeentelijk niveau....

Lees meer...
 
Fotoalbum

Foto's kunnen ook op Facebook bekeken worden!


 
Internet hosting

 


 
Inhetlaag.nl ook op


 
Omroep Berg en Dal

LIVE

 


 
Een bijzondere kersttentoonstelling in huismuseum de kleine Heilige Geest

GROESBEEK - Ook dit jaar kan men naast de vaste collectie in het huismuseum de kleine Heilige Geest genieten van de kersttaferelen zoals de 60 kerststallen uit vele werelddelen, waarvan een grote 100 jaar oud die  de hele serre in beslag neemt. Het afgelopen jaar is het museum uitgebreid met eeprachtige collectie. Het betreft uitbeeldingen van de vlucht naar Egypte.

Lees meer...
 
Remco Wildeman benoemt als griffiemedewerker in de gemeente Berg en Dal.