Zoeken


Opruimactie door basisschool “Op Weg” uit Ooij rond Bisonbaai en Waal Afdrukken E-mailadres
woensdag 06 april 2016 19:09

Ooijpolder – Woensdagmorgen 6 april hebben 90 bovenbouw kinderen van basisschool “Op Weg” uit Ooij het zwerfaval rond de Bisonbaai en de uiterwaarden langs de Waal opgeruimd. Om 10 uur arriveerde de groep en werden ze door Wilbert Verriet van Free Nature verwelkomt en kregen ze instructies van wat de bedoeling was en wel en niet mocht waarna de handschoenen en de afvalzkken werden uitgedeeld, tegen half twaalf hadden waren er ongeveer 15 zakken met afval opgehaald en wat grofafval, als beloning kregen alle kinderen een ijsje aangeboden door Super Spar Ooij. De actie wordt dit jaar voor de 13de keer georganiseerd in samenwerking met Staatsbosbeheer en basisscholen uit de omgeving aan beide zijde van de rivier van de Gelderse Poort, het is elke keer weer een succes......

Foto’s: © Bert Roodbeen.

Staatsbosbeheer nodigt voor deze grootse actie basisscholen uit de omgeving uit. Een aantal scholen reageert enthousiast op de uitnodiging van Staatsbosbeheer.

De scholen komen met één of meerdere klassen naar de uiterwaarden van Staatsbosbeheer. De boswachter van Staatsbosbeheer staat bij de afgesproken plaats klaar met handschoenen, vuilniszakken, geeft een korte instructie over het nut van vuilruimen, de riviernatuur, hoe om te gaan met de grote grazers in het gebied en andere praktische zaken. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag. "Onze ervaring met het vuilruimen is zeer positief. De meeste kinderen vinden het leuk om te doen en zijn enthousiast bezig. En daarbij leren de kinderen hun omgeving schoon te houden!" zegt boswachter Rick Basten. Struinend door de natuur rapen de kinderen alles op wat aangespoeld is: lege flessen, plastic verpakkingen, blikjes, touw, en soms zelfs stoelen of schoenen.
Het levert zakken vol met plasticsoep op, dat allemaal aangespoeld is na het hoogwater in de Waal, én kinderen met rode wangen die genieten van de wildernis aan de rivier.
Dit jaar worden de Bisonbaai, Bemmelse Waard, Gendtse Waard, Millingerwaard, Erlecomse Waard, de Bakenhof, Lentsewaard en de Lobberdensewaard door de kinderen aangepakt.
Wildernis aan de rivier
In de Gelderse poort hebben wind, water en dieren vrij spel. Hoogwater vormt rivierduinen en neemt zaden van planten mee. De wilde paarden en runderen beïnvloeden het landschap van graslanden, ruigtes, struiken en waterplassen. De riviernatuur en waterveiligheid gaan hand in hand. Helaas ligt er ook veel aangespoeld afval in de uiterwaarden dat meegekomen is na een hoogwater van de Waal. Staatsbosbeheer werkt dit jaar samen met gemeente Lingewaard, gemeente Rijnwaarden, gemeente Arnhem en de DAR. Zij zorgen er voor dat het al het opgehaalde afval weer verder verwerkt wordt.
Na de poetsbeurt van de kinderen kunnen de runderen en paarden die er lopen weer veilig grazen en wandelaars weer volop genieten van de schone natuur.

 

Flits

Zondag 28 juli om 13 uur is Toen en Now weer op de radio.

In deze uitzending van Toen en Now Theo Gosselink te gast. Theo is oprichter van de Scootie Angels. Het is een clubje van scootmobiel rijders. Regelmatig rijden zij gezamenlijk mooie routes in de omgeving. De gezelligheid staat voorop, dus wordt er af en toe onderweg een terrasje gepakt. Maar onderweg ondervindt men regelmatig obstakels b.v door slecht onderhoud van paden en trottoirs.

Maandag om 9 uur is er een herhaling.


 
Als je meer wilt weten over de eikenprocessierups

Website gemaakt in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Klik HIER


 
Gebruik geen gif tegen de Buxusmot Mezen dood door gif tegen buxusmot

Weer jonge mezen dood omdat ze rupsen van de buxusmot gegeten hebben. De rupsen zijn giftig omdat mensen gif gebruiken tegen de buxusmot. Mezen die juist de buxusmot bestrijden, worden vergiftigd.


 
Kijk ook op

INHETLAAG.NL


 
Fotoalbums

Foto's kunnen ook op Facebook bekeken worden!

Tik HIER


 
Omroep Berg en Dal

LIVE

 


 
Internet hosting