Zoeken
inhetlaag.nl, Powered by Joomla! Joomla 1.6 Templates by SiteGround
Welkom In Het Laag e.o.
Opening buitenruimte De Vriendenkring Leuth.

 

LEUTH - Zaterdag 22 april heeft wethouder Ria Barber de vernieuwde buitenruimte bij de Vriendenkring in Leuth geopend. Ze deed dit met de tweejarige Dico. De afgelopen maanden is er door de Overhaag hard gewerkt aan het aantrekkelijker maken van de buitenruimte van de Vriendenkring. Er is nu voor jong en oud wat te doen. De kinderen kunnen spelen in het speeltuintje terwijl de ouders bewegen in de beweegtuin of de boules spelen. In het weekend is ook het terras open, mits er voldoende vrijwilligers zijn.

Er is ook rekening gehouden met het veranderende klimaat. Onder het terras zijn kratten geplaatst waarin het regenwater kan worden opgevangen, zodat dit langzaam door de bodem kan worden opgenomen. Ook is gedacht aan de vlinders, bijen en andere insecten. Er is beplanting neergezet die de biodiversiteit bevordert. Dit plan is gerealiseerd met steun van de provincie Gelderland, de gemeente Berg en Dal, Het Oranjefonds, VSB fonds, RCOAK, Stichting Brantano’s Steun des Ouderdoms, het Groen Doen fonds en stichting Volksbelang van 1895. Foto’s: © Bert Roodbeen. Kijk HIER


 
Oude blaasbalg uit 1818 nieuw leven ingeblazen
vrijdag 21 april 2023 23:25

BREDEWEG-GROESBEEK - Onder toezien oog van Sint Eloy beschermheilige van o.a. hoefsmeden en metaalbewerkers werd vrijdag 21 april een eeuwenoude gerestaureerde en geïnstalleerde blaasbalg uit 1818 nieuw leven ingeblazen Dit gebeurde in de smederij van Richard Kerkhoff in Bredeweg – Groesbeek. Het in werking stellen werd gedaan door wethouder cultuur en erfgoed van de gemeente Berg en Dal. Erik Weijers.

Woordvoerder Theo Giesbers opende de bijeenkomst en gaf het woord aan voorzitter Behoud Dorpsgezichten Henk Keukens.

Henk Keukens: : Als voorzitter van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten heet ik u allen van harte welkom. In het bijzonder de smid en restaurateur Steven Frijlink uit Arnhem, de smid Richard Kerkhoff uit Groesbeek en touwslager Johan Deelen uit Kekerdom.  Ook van harte welkom wethouder van cultuur en erfgoed van de gemeente Berg en Dal de heer Erik Weijers en natuurlijk ook de eigenaar van deze prachtige smederij de heer Gerard Kerkhoff.

De geschiedenis van de blaasbalg: Het was in het jaar 2020 dat we de aanvraag Restauratie van de blaasbalg indienden.

We hadden al veel historisch erfgoed door Smederij Kerkhoff laten restaureren tot we de blaasbalg uit 1818 ontdekten. We wilden graag deze blaasbalg restaureren, omdat deze het oudste erfgoedstuk in de smederij is. Maar waar laat je nou zoiets restaureren. Het Nederlands Openluchtmuseum heeft ons voortreffelijk geholpen. Zij hadden hun blaasbalgen laten restaureren door Steven Frijlink uit Arnhem. Aanvankelijk dachten we dat we eerst een restauratierapport moesten laten opstellen, maar restaurateur Steven Frijlink kende het type blaasbalg en zou direct aan de slag kunnen. En nadat we samen uit de prijs waren gekomen, is de restaurateur aan de klus begonnen. Regelmatig belde Theo Giesbers naar hem over de stand van zaken m.b.t. de restauratie. Daarbij kwamen steeds weer nieuwe zaken aan het licht, zoals bijvoorbeeld “Er gaat een hele koe in”. We kregen ook de indruk dat de restaurateur scherp aan de prijs gerekend had, want hij heeft er volgens ons meer uren aan besteed dan aanvankelijk de bedoeling was. Wij vinden de restauratie fantastisch gelukt en onze dank in de richting van de restaurateur is dan ook bijzonder groot.

Maar dan heb je een gerestaureerde blaasbalg, maar hoe breng je de lucht ervan direct in het smidsvuur. Daar heeft smid Richard Kerkhoff al werkende aan de weg een prachtig technisch project van gemaakt. Hij kende bovendien ook nog een touwslager Johan Deelen, omdat een nylon touwtje bij zo’n geweldig erfgoedstuk natuurlijk niet past. Ook het touwwerk is nu helemaal passend bij het geheel.

Tot slot willen we ook de gemeente Berg en Dal bedanken voor de gelden die voor deze restauratie nodig waren en voor de samenwerking met Willem Tielen ambtenaar erfgoed van de gemeente.

Interviews door Theo Giesbers met smid/restaurateur Steven Frijlink uit Arnhem, smid Richard Kerkhoff uit Groesbeek en touwslager Johan Deelen uit Kekerdom. Er is in deze smederij veel materiaal aan historisch erfgoed en we danken de firma Kerkhoff dat zij altijd zo zuinig hierop is geweest, waardoor komende generaties nog steeds kunnen blijven genieten van de edele smeedkunst. Ik dank jullie hartelijk voor de aandacht. Foto’s: © Bert Roodbeen. Kijk HIER.

 
Derde inloopbijeenkomst plan herinrichting Ooijse Graaf bij Erlecom
donderdag 20 april 2023 23:08

ERLECOM Enkele tiental belangstellende waren donderdag 20 april naar de derde inloopbijeenkomst van ARK Rewilding en gebiedsontwikkelaar K3 aan de Erlecomseweg 80 gekomen. Hier werden ze op de boerderij Eindschenhof door medewerkers van ARK en K3 bij gepraat over de vorderingen van de herinrichting van de Ooijse Graaf. Die beide de wens hebben het gebied te herinrichten om verdroging van het gebied tegen te gaan en de Ooijse Graaf ook beter beleefbaar te maken. Tijdens deze inloopbijeenkomst kon  men vragen stellen en het bestemmingsplan inzien, ARK en K3 medewerkers  gaven toelichting  over de plannen en het proces zoals dat er vanaf nu uit gaat zien. Vergunningentraject: Al enkele jaren zijn...

Lees meer...
 
Koninklijke onderscheiding voor Hubert Bruls
woensdag 19 april 2023 22:27

NIJMEGEN - Commissaris van de Koning drs. John Berends reikte  9 april in het stadhuis de Koninklijke onderscheiding ‘Officier in de Orde van Oranje-Nassau’ uit aan Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, vanwege zijn vele inspanningen met bijzondere waarde voor de samenleving.

Drs. Hubert Maria Franciscus Bruls (57) werd in 1999 wethouder in Nijmegen en was vervolgens van 23 mei 2002 tot 1 oktober 2005 Tweede Kamerlid voor het CDA. Op 1 oktober 2005 werd de heer Bruls burgemeester van Venlo. Zijn inspirerende leiding en vasthoudendheid waren doorslaggevend in de discussie over schaalvergroting en herindeling van de gemeenten Arcen en Velden en Venlo. In mei 2012 werd de heer Bruls...

Lees meer...
 
Op reis dichtbij huis
dinsdag 18 april 2023 23:43

HEILIG-LANDSTICHTING - Heb jij al plannen voor de meivakantie? Trek er op uit in eigen land en ga op zoek naar de pelgrim in jezelf. Bij Museumpark Orientalis ontdek je wandelend door de prachtige natuur en historische dorpjes verschillende culturen en geloven. Van 22 april tot en met 7 mei worden er daarnaast allerlei activiteiten georganiseerd voor jong én oud. Bij de ingang van het Museumpark krijgt ieder...

Lees meer...
 
Weggeefkledingwinkel Groesbeek gaat wederom verhuizen
dinsdag 18 april 2023 22:57

GROESBEEK - De 2e kans kledingwinkel aan de Dorpstraat gaat wederom verhuizen! Voor de zesde keer gaat de winkel verhuizen van de Dorpstraat 7 naar de Mies 2 in Groesbeek. Het pand van duivenvereniging P.V. De Reisduif, gelegen naast sporthal Heuvelland, is vrijgekomen. De gemeente Berg en Dal heeft toestemming gegeven dat dit pand voorlopig gebruikt kan worden. De winkel wordt feestelijk geopend op dinsdag 2 mei om 10.00 uur, de vrijwilligers zorgen voor een kopje koffie met iets lekkers.

Door deze verhuizing en het inpakken van de kleding is de winkel aan de Dorpstraat gesloten op dinsdag 25 en vrijdag 28 april a.s.

Na de verhuizing is de winkel Iedere dinsdag en vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend en is iedereen van harte welkom om kleding uit te zoeken, er wordt een kleine vergoeding gevraagd om de huur en energie kosten mee te kunnen betalen. Ook is het mogelijk om nog goed bruikbare kleding te brengen tijdens de openingstijden.


 
Burenplantdag Pluktuin Leuth
vrijdag 14 april 2023 09:00

LEUTH - Bij speeltuin Tinkepol ter hoogte van de Reusensestraat 63 in Leuth is een groenstrookbeschikbaar waar buurtbewoners bloemen en kruiden willen gaan planten. Heb jij groene vingers en vind je het leuk om mee te helpen? Kom zondag 23 april dan naar Burenplantdag Pluktuin. Al het voorwerk is gedaan en er wordt gezorgd voor planten en zaden. Het enige wat je mee moet nemen is wat tuingereedschap. Er wordt om 11:00 uur begonnen. Natuurlijk wordt er gezorgd voor koffie, thee en wat lekkers. Iedereen is welkom, jong en oud!

 

Heb je zelf een leuk idee voor jouw wijk maar weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Of heb je vragen en wil je meer weten? Stuur dan een mail naar de Jesse Jansen, opbouwwerker bij Forte Welzijn via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Foto: Forte Welzijn.


 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Flits

Pizza-avond voor jongeren in onze gemeente

BEEK - Op 27 september 2023 organiseert de gemeenteraad van Berg en Dal in het Kulturhus in Beek een pizza-avond voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar. De avond begint om 18:00 en duurt tot 20:00 uur. Enquête In het voorjaar is een enquête gehouden onder de jongeren uit onze gemeente. Hierop zijn meer dan 80 reacties binnen gekomen. De gemeenteraad is blij met deze betrokkenheid. De resultaten van deze enquête worden gebruikt om met de jongeren in gesprek te gaan. Het gesprek… en natuurlijk pizza! Welke speel- of hangplekken kunnen wel een opknapbeurt gebruiken? Welke sportactiviteiten ontbreken er nog in onze gemeente? Heb je ergens anders behoefte aan? En wat kan de gemeente(raad) hierin betekenen? Hierover gaan we met groepjes in gesprek. Dit alles onder het genot van een heerlijke (gratis) pizza. Vervoer De avond wordt gehouden in het Kulturhus in Beek, omdat dit de meest centrale ligging is in onze gemeente. Wie er graag bij wil zijn, maar geen vervoer heeft, kan contact opnemen met Remco Wildeman (raadsadviseur) via r.wildeman@bergendal.nl. Dan kijken wij hoe wij kunnen helpen. Aanmelden voor deze avond kan tot en met 4 september via www.bergendal.nl/pizza


 

 
Openhuis 2e handszorg hulpmiddelenwinkel

GROESBEEK/Horst - Openhuis bij Stichting 2e hands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 te Groesbeek.

Lees meer...
 
In- en uitchecken met de betaalpas of creditcard in bussen Arnhem en Nijmegen

Persbericht

Hilversum/Arnhem, 29 maart 2023: Reizen met de bus in de regio Arnhem-Nijmegen is nog makkelijker geworden.

In de bussen van Breng kunnen reizigers behalve met hun OV-chipkaart, vanaf vandaag ook in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard - ook op een mobiel....

Lees meer...
 
Oplichters actief in de Polder

Oplichters actief in de polder

Burgemeester Mark Slinkman waarschuwt inwoners dat er criminelen actief zijn in de gemeente Berg en Dal. De afgelopen week sloegen zij al toe in Ooij, Erlecom en Leuth. De burgemeester wil voorkomen dat meer mensen slachtoffer worden en roept op verzoek van de politie op tot waakzaamheid. Om wat voor oplichting gaat het? Alleen al in de afgelopen 24 uur zijn twee bewoners opgelicht dan wel is gepoogd hen op te lichten....

Lees meer...
 
NS-fietsenstalling station Nijmegen de eerste 24 uur gratis

NIJMEGEN - Vanaf 1 januari 2023 is het stallen van de fiets in de NS-fietsenstalling onder station Nijmegen de eerste 24 uur gratis. Provincie Gelderland, gemeente Nijmegen en NS maken dit mogelijk. Ze breiden zo.....

Lees meer...
 
KBO Ooij nieuwe eigen website

OOIJ Sinds vrijdag 17 december heeft de KBO Ooij een eigen vernieude website. Inloggen kan via de link https://www.kbo-gelderland.nl/afdelingen/ooij of via KBO Gelderland. Om terug te gaan naar de voorpagina van de site klik logo.


 

 
Met spoed gezocht chauffeurs vervoerdienst SWOM

MILLINGEN a/d RIJN – Wij zoeken vrijwilligers die 1x per 4 weken op vrijdag, zaterdag of zondag willen rijden voor onze vervoersservice. Woon jij in Millingen, Kekerdom of Leuth, heb je een rijbewijs en affiniteit met senioren? Dan is vrijwilliger bij onze vervoersservice wellicht iets voor jou! Wij vervoeren 7 dagen per week van 8.30-22.00 uur mensen uit bovengenoemde dorpen naar...

Lees meer...
Akeeba Backup Lazy Mode


Action: start
Last backup: 1695848455 (2023/09/27 23:00:55 GMT)
Adjusted last backup time: 1695765600 (2023/09/27 00:00:00 GMT)
Days frequency: 10
Backup time: 00:00 (0 seconds)
Next Backup: 1696629600 (2023/10/07 00:00:00 GMT)
Next Backup: 1696633200 (2023/10/07 01:00:00 LOCAL)
Time Now: 1695895026 (2023/09/28 11:57:06 LOCAL)
I will not start a new backup.

Profiel informatie

Application afterLoad: 0.001 seconds, 0.29 MB
Application afterInitialise: 0.023 seconds, 1.14 MB
Application afterRoute: 0.026 seconds, 1.32 MB
Application afterDispatch: 0.122 seconds, 3.34 MB
Application afterRender: 0.198 seconds, 2.78 MB

Geheugengebruik

2950440

16 queries gelogd

 1. SELECT *
    FROM jos_session
    WHERE session_id = 'bfnnuvsq1n24rlr44v9o0j8ta0'
 2. DELETE
    FROM jos_session
    WHERE ( TIME < '1695894425' )
 3. SELECT *
    FROM jos_session
    WHERE session_id = 'bfnnuvsq1n24rlr44v9o0j8ta0'
 4. INSERT INTO `jos_session` ( `session_id`,`time`,`username`,`gid`,`guest`,`client_id` )
    VALUES ( 'bfnnuvsq1n24rlr44v9o0j8ta0','1695895025','','0','1','0' )
 5. SELECT *
    FROM jos_components
    WHERE parent = 0
 6. SELECT folder AS TYPE, element AS name, params
    FROM jos_plugins
    WHERE published >= 1
    AND access <= 0
    ORDER BY ordering
 7. SELECT *
    FROM jos_migration_backlinks
    WHERE url LIKE 'index.php?limitstart=56%' OR sefurl LIKE 'index.php?limitstart=56%'
 8. SELECT m.*, c.`option` AS component
    FROM jos_menu AS m
    LEFT JOIN jos_components AS c
    ON m.componentid = c.id
    WHERE m.published = 1
    ORDER BY m.sublevel, m.parent, m.ordering
 9. SELECT *
    FROM jos_jcomments_settings
 10. SELECT template
    FROM jos_templates_menu
    WHERE client_id = 0
    AND (menuid = 0 OR menuid = 1)
    ORDER BY menuid DESC
    LIMIT 0, 1
 11. SELECT a.id, a.title, a.alias, a.title_alias, a.introtext, a.fulltext, a.sectionid, a.state, a.catid, a.created, a.created_by, a.created_by_alias, a.modified, a.modified_by, a.checked_out, a.checked_out_time, a.publish_up, a.publish_down, a.images, a.attribs, a.urls, a.metakey, a.metadesc, a.access, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(':', a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END AS catslug, CHAR_LENGTH( a.`fulltext` ) AS readmore, u.name AS author, u.usertype, g.name AS groups, u.email AS author_email, cc.title AS category, s.title AS SECTION, s.ordering AS s_ordering, cc.ordering AS cc_ordering, a.ordering AS a_ordering, f.ordering AS f_ordering , ROUND( v.rating_sum / v.rating_count ) AS rating, v.rating_count
    FROM jos_content AS a
    INNER JOIN jos_content_frontpage AS f
    ON f.content_id = a.id
    LEFT JOIN jos_categories AS cc
    ON cc.id = a.catid
    LEFT JOIN jos_sections AS s
    ON s.id = a.sectionid
    LEFT JOIN jos_users AS u
    ON u.id = a.created_by
    LEFT JOIN jos_groups AS g
    ON a.access = g.id
    LEFT JOIN jos_content_rating AS v
    ON a.id = v.content_id
    WHERE 1
    AND a.access <= 0
    AND a.state = 1
    AND (( cc.published = 1
    AND s.published = 1 ) OR ( a.catid = 0
    AND a.sectionid = 0 ) )
    AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2023-09-28 09:57:05' )
    AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2023-09-28 09:57:05' )
    ORDER BY  a.created DESC
    LIMIT 56, 22
 12. SELECT a.id, a.title, a.alias, a.title_alias, a.introtext, a.fulltext, a.sectionid, a.state, a.catid, a.created, a.created_by, a.created_by_alias, a.modified, a.modified_by, a.checked_out, a.checked_out_time, a.publish_up, a.publish_down, a.images, a.attribs, a.urls, a.metakey, a.metadesc, a.access, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(':', a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END AS catslug, CHAR_LENGTH( a.`fulltext` ) AS readmore, u.name AS author, u.usertype, g.name AS groups, u.email AS author_email, cc.title AS category, s.title AS SECTION, s.ordering AS s_ordering, cc.ordering AS cc_ordering, a.ordering AS a_ordering, f.ordering AS f_ordering , ROUND( v.rating_sum / v.rating_count ) AS rating, v.rating_count
    FROM jos_content AS a
    INNER JOIN jos_content_frontpage AS f
    ON f.content_id = a.id
    LEFT JOIN jos_categories AS cc
    ON cc.id = a.catid
    LEFT JOIN jos_sections AS s
    ON s.id = a.sectionid
    LEFT JOIN jos_users AS u
    ON u.id = a.created_by
    LEFT JOIN jos_groups AS g
    ON a.access = g.id
    LEFT JOIN jos_content_rating AS v
    ON a.id = v.content_id
    WHERE 1
    AND a.access <= 0
    AND a.state = 1
    AND (( cc.published = 1
    AND s.published = 1 ) OR ( a.catid = 0
    AND a.sectionid = 0 ) )
    AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2023-09-28 09:57:05' )
    AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2023-09-28 09:57:05' )
    ORDER BY  a.created DESC
 13. SELECT id, title, module, POSITION, content, showtitle, control, params
    FROM jos_modules AS m
    LEFT JOIN jos_modules_menu AS mm
    ON mm.moduleid = m.id
    WHERE m.published = 1
    AND m.access <= 0
    AND m.client_id = 0
    AND ( mm.menuid = 1 OR mm.menuid = 0 )
    ORDER BY POSITION, ordering
 14. SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END AS catslug
    FROM jos_content AS a
    INNER JOIN jos_categories AS cc
    ON cc.id = a.catid
    INNER JOIN jos_sections AS s
    ON s.id = a.sectionid
    WHERE a.state = 1  
    AND a.access <= 0
    AND cc.access <= 0
    AND s.access <= 0
    AND (a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2023-09-28 09:57:05' )  
    AND (a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2023-09-28 09:57:05' )
    AND cc.id = 3
    AND cc.SECTION = s.id
    AND cc.published = 1
    AND s.published = 1
    ORDER BY a.ordering
    LIMIT 0, 7
 15. SELECT a.*,  CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END AS catslug
    FROM jos_content AS a
    INNER JOIN jos_categories AS cc
    ON cc.id = a.catid
    INNER JOIN jos_sections AS s
    ON s.id = a.sectionid
    WHERE a.state = 1
    AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2023-09-28 09:57:05' )
    AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2023-09-28 09:57:05' )
    AND s.id > 0
    AND a.access <= 0
    AND cc.access <= 0
    AND s.access <= 0
    AND s.published = 1
    AND cc.published = 1
    ORDER BY a.created DESC
    LIMIT 0, 15
 16. SELECT `backupstart`
    FROM `jos_ak_stats`
    WHERE `origin` = "lazy"
    AND NOT(`status` = "failed")
    ORDER BY `backupstart` DESC
    LIMIT 0,1

Geladen taalbestanden

Niet vertaalde diagnostische strings

Geen

Niet vertaalde designer strings

Geen