Zoeken
inhetlaag.nl, Powered by Joomla! Joomla 1.6 Templates by SiteGround
Welkom In Het Laag e.o.
Beeld Gerard Philips op weg naar Eindhoven.
zondag 30 april 2023 23:03

MILLINGEN AAN DE RIJN Het was nog vroeg zaterdagmorgen 29 april en rustig op de Shipyard scheepswerf, maar toch om 0845 uur werden de trossen los gegooid van de ponton waar het kolossale beeld van Philipsconcern oprichter Gerard Philips opstaat., uitgezwaaid door de Nijmeegse kunstenaar Andreas Hetfeld. Met een sleepboot ervoor en erachter gaat transport via de Waal langs Nijmegen naar Zaltbommel, zijn geboorteplaats, vandaar gaat het met vrachtwagens naar Eindhoven. En krijgt daar een plek bij het Philips concern. Het beeld gemaakt door Andreas Hetfeld weegt totaal 23.000 kilo, is 7 meter hoog en 8 meter breed. De schouders partijen zijn al eerder op transport gegaan. Op 15 mei wordt het onthuld in het Gloeilampen plantsoen op Strijp-T in Eindhoven. Later verhuist het naar het Victoriapark, achter de Witte Dame, dit park is nog niet klaar. Foto:© Bert Roodbeen. Kijk HIER


 
Gerard Philips klaar voor transport
zondag 30 april 2023 14:42

MILLINGEN a/d RIJN – Dinsdag 25 april werd de laatste hand gelegd voor het transport van het 7 meter hoge beeld van Gerard Philps. Gemaakt in opdracht van het Philipsconcern door Nijmeegse kunstenaar Andreas Hetfelt,  waar hij sinds begin vorig jaar op de scheepswerf van Shipyard aan heeft gewerkt. Het beeld moest nog op een ponton worden gehesen en van de scheepsheling af voor dat het zaterdag 29 april op reis kan naar Eindhoven. Het beeld weegt als alle delen aan elkaar zijn gemaakt totaal 23.000 kilo. Op 15 mei wordt het onthuld in het Gloeilampen plantsoen op Strijp-T in Eindhoven. Later verhuist het naar het Victoriapark, achter de Witte Dame dit park is nog niet klaar. Foto’s: © Bert Roodbeen. kijk HIER.


 
Koningsdag 2023 Ooij
zaterdag 29 april 2023 18:07

OOIJ -  Ook hier werd Koningsdag gevierd, voor het eerst op het parkeerterrein bij dorpshuis De Sprong.  Ook voor het eerst werd deze Koningsdag georganiseerd door Carnavals vereniging ‘’De Deurzakkers’ die het stokje van het Oranje comité hebben overgenomen, ze hopen wel dat er meer vrijwilligers zich zullen aanmelden! Een persoon had dat al gedaan, Nikie Janssen heeft de handschoen opgepakt en gaat vanaf volgend jaar het feest mee organiseren. Met medewerking van de drumband van schutterij Eendracht en leden van muziekvereniging  Ooijse toekomst werd de traditie voortgezet voor een rondgang door het dorp en kinderen met versierde fietsen Ook schutterskoniging Jaquline liep hierin mee. Bij terugkomst op het feestterrein sprak de wethouder Ria Barber een kort woordje en werd het Wilhelmus en lang zal hij leven gespeeld, een toost met Oranjebitter uit gebracht.De wethouder had samen met carnavalsprinses Jolanda de taak een keuze te maken wie de mooist versierde fiets(je) had gemaakt. Later maakte zij bekend dat Daantje Olde-Wolders bij de kleine fietsjes en bij de grotere fietsen (zuiver toeval) Lizzy Olde-Wolders de gelukkige winnaars waren. Beide konden een prijsje uitzoeken. Verder konden de kinderen zich vermaken op het springkussen en diverse andere spellen, of zich laten sminken. De suikerspin was ook favoriet, door de compactheid van dit plein was het voor de ouders en belangtellende een gezellig terras met bar voor een drankje en hapje, DJ Jos zorgde voor te stemming. Het mooi weer heeft hier zeker aan bijgedragen. Foto’s: © Bert Roodbeen. Kijk HIER


 
Expositie ‘Dubbelspion’ tijdelijke expositie over Oorlog, Verraad en Misinformatie
Geschreven door red   
vrijdag 28 april 2023 07:26

GROESBEEK - Woensdag 26 april was de officiële opening voor genodigde van de tijdelijke expositie Dubbelspion. Vanaf 27 april voor het publiek, dan toont het Vrijheidsmuseum in de tijdelijke expositie Dubbelspion In oorlogen sneuvelt de waarheid als eerste.” Deze eeuwenoude wijsheid gaat nog altijd op. Bedrog speelde een cruciale rol tijdens de Tweede Wereldoorlog hoe geheime diensten in oorlogstijd misinformatie tot een kunst wisten te verheffen met behulp van een netwerk van overgelopen geheim agenten. Wouter van Lierop (historisch onderzoeker) gaf een inhoudelijke introductie op het thema. Rense Havinga (conservator) presenteerde een kijkje in de opbouw van de expositie ‘’Dubbelspionnen. Door het kraken van een code werd de openingshandeling verricht en verscheen een dia met "Wij zijn OPEN. Zangeres Ruth Galura nam de gasten mee op een tijdreis door de filmmuziek van James Bond.

Dat zijn spectaculaire verhalen. We ontmoeten de man die een inspiratie vormde voor James Bond en een fantast die in zijn eentje de Duitse inlichtingendiensten om de tuin leidde. We leren hoe de Enigma gekraakt werd, hoe de aanval op Pearl Harbor ontmaskerd had kunnen worden en hoe de landingen in Normandië tot een historisch succes werden dankzij dubbelspionnen. De verhalen komen tot leven in foto’s, video’s en authentieke objecten, waaronder als topstuk een echte Enigma machine.

Dubbelspion is een spannende, op beleving gerichte expositie vol avonturen en met veel historische inhoud. De bezoeker dwaalt door de jaren 40 en ontdekt achter iedere deur nieuwe verhalen en mysteries om te ontrafelen. Hij kraakt een code in een gevangeniscel, waagt een gokje in het casino en leert de vijand bedriegen in een militair hoofdkwartier. Na een reis door de geschiedenis van verraad en bedrog volgt een bezoekje aan het heden: zijn er nog steeds echte dubbelspionnen? Hoe werkt misinformatie? Herken jij ‘fake news’?

De tijdelijke expositie Dubbelspion is een zingevende en zinderende ervaring om niet te missen. Te bezoeken van 27 april 2023 t/m 7 januari 2024 in Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Foto’s: © Bert Roodbeen. Kijk HIER.

 
9 Koninklijke Onderscheidingen in gemeente Berg en Dal
donderdag 27 april 2023 06:54

GEMEENTE BERG EN DAL - Burgemeester Mark Slinkman heeft woensdagmorgen 26 april in het gemeentehuis tijdens de Lintjesregen de jaarlijkse lintjes uitgereikt. Hij had de eer om aan 9 inwoners te vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau!

De 9 gedecoreerden (6 mannen en 3 vrouwen) hebben zich op verschillende terreinen verdienstelijk gemaakt en zich op vele manieren ingezet voor onze samenleving. Aan hen hebben we te danken dat onze gemeenschap een leefbare gemeenschap blijft. Hieronder volgt een greep uit hun verdiensten. Foto’s: © Bert Roodbeen. Kijk HIER (komen zsm)...

Lees meer...
 
KBO Ooij -lid de heer Strik 90 jaar.
donderdag 27 april 2023 05:33

00IJ - De ontvangst in huize Strik was hartelijk op dinsdag 25 april. Bestuursleden van de KBO Ooij, Erna Driessen en Bert Roodbeen, feliciteerden Theo met een mooi boeket bloemen voor het behalen van de respectabele leeftijd van 90 jaar. Hierna werd Theo benoemd tot ERELID van de Ooijse KBO en werd hem de hierbij behorende oorkonde uitgereikt. Theo is een gezellige prater en zei het jammer te vinden dat mooie tijd van vroeger er niet meer is. Ook het ter ziele gaan van wandelsportvereniging “De Roodborstjes” ging hem zeer aan het hart. Er waren geen opvolgers meer in het bestuur om die vereniging voort te zetten. Theo was jaren lang “Gardenboy” bij onze vereniging en officier bij de schutterij Eendracht, waar hij diverse koningsparen heeft beschermd. Het verjaardagsfeest werd gevierd door gezellig te borrelen, samen met zijn zoon Gido, familie, buurtjes en vrienden bij restaurant Thornsche Molen en afgesloten met een etentje. Foto's: © Bert Roodbeen. Kijk HIER.


Het verjaardagsfeest werd gevierd door gezellig te borrelen, samen met zijn zoon Gido, familie, buurtjes en vrienden bij restaurant Thornsche Molen en afgesloten met een etentje.
 
Stichting van Steen en Natuur bedankt vrijwilligers.
zondag 23 april 2023 23:37

OOIJ – Ieder jaar bedankt het bestuur van Stichting van Steen en Natuur haar vrijwilligers met een uitstapje met een educatief doel, zo ook dit jaarweer. Ditmaal was zaterdag 22 april  gekozen om een bezoek te brengen aan de Vrijheisdmuseum in Groesbeek. De vrijwilligers waarvan de meeste als gids en/of chauffeur werken op de zonnetrein, onderdeel van de stichting,  werden in het museum restaurant ontvangen met koffie/thee en appelgebak, waarna er in de museumfilmzaal een korte film over het laatste oorlogsjaar werd vertoond, gevolgd door een rondleiding met gids in twee groepen. Tegen vier uur waren ze weer terug in Ooij, voor een borreluurtje bij restaurant Vink met een korte vergadering en terugblik over het afgelopen jaar en vooruitblik op het nieuwe seizoen, verheugd was de stichting bestuur om te kunnen melden dat zij weer in het bezit van enkele Klei-kiepkartrolleys en een tiental meters smalspoorrails waren gekomen en dat er een ook een lokomotief aan zit te komen, na restauratie van dit alles komen ze nabij van de Exavateur lopm een rails geplaatst langs de Spruitenkamp bij Ooij. De middag werd afgesloten met een diner. Overigens bestaat er nog steeds behoefte aan nieuwe gidsen en/of chauffeurs; daarvoor kunt u contact opnemen met stichting Van Steen Tel 024-6631311 of Email:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. Zwartwit foto’s uitsnede film. Foto’s: © Bert Roodbeen Kijk HIER.


 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Flits

Pizza-avond voor jongeren in onze gemeente

BEEK - Op 27 september 2023 organiseert de gemeenteraad van Berg en Dal in het Kulturhus in Beek een pizza-avond voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar. De avond begint om 18:00 en duurt tot 20:00 uur. Enquête In het voorjaar is een enquête gehouden onder de jongeren uit onze gemeente. Hierop zijn meer dan 80 reacties binnen gekomen. De gemeenteraad is blij met deze betrokkenheid. De resultaten van deze enquête worden gebruikt om met de jongeren in gesprek te gaan. Het gesprek… en natuurlijk pizza! Welke speel- of hangplekken kunnen wel een opknapbeurt gebruiken? Welke sportactiviteiten ontbreken er nog in onze gemeente? Heb je ergens anders behoefte aan? En wat kan de gemeente(raad) hierin betekenen? Hierover gaan we met groepjes in gesprek. Dit alles onder het genot van een heerlijke (gratis) pizza. Vervoer De avond wordt gehouden in het Kulturhus in Beek, omdat dit de meest centrale ligging is in onze gemeente. Wie er graag bij wil zijn, maar geen vervoer heeft, kan contact opnemen met Remco Wildeman (raadsadviseur) via r.wildeman@bergendal.nl. Dan kijken wij hoe wij kunnen helpen. Aanmelden voor deze avond kan tot en met 4 september via www.bergendal.nl/pizza


 

 
Openhuis 2e handszorg hulpmiddelenwinkel

GROESBEEK/Horst - Openhuis bij Stichting 2e hands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 te Groesbeek.

Lees meer...
 
In- en uitchecken met de betaalpas of creditcard in bussen Arnhem en Nijmegen

Persbericht

Hilversum/Arnhem, 29 maart 2023: Reizen met de bus in de regio Arnhem-Nijmegen is nog makkelijker geworden.

In de bussen van Breng kunnen reizigers behalve met hun OV-chipkaart, vanaf vandaag ook in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard - ook op een mobiel....

Lees meer...
 
Oplichters actief in de Polder

Oplichters actief in de polder

Burgemeester Mark Slinkman waarschuwt inwoners dat er criminelen actief zijn in de gemeente Berg en Dal. De afgelopen week sloegen zij al toe in Ooij, Erlecom en Leuth. De burgemeester wil voorkomen dat meer mensen slachtoffer worden en roept op verzoek van de politie op tot waakzaamheid. Om wat voor oplichting gaat het? Alleen al in de afgelopen 24 uur zijn twee bewoners opgelicht dan wel is gepoogd hen op te lichten....

Lees meer...
 
NS-fietsenstalling station Nijmegen de eerste 24 uur gratis

NIJMEGEN - Vanaf 1 januari 2023 is het stallen van de fiets in de NS-fietsenstalling onder station Nijmegen de eerste 24 uur gratis. Provincie Gelderland, gemeente Nijmegen en NS maken dit mogelijk. Ze breiden zo.....

Lees meer...
 
KBO Ooij nieuwe eigen website

OOIJ Sinds vrijdag 17 december heeft de KBO Ooij een eigen vernieude website. Inloggen kan via de link https://www.kbo-gelderland.nl/afdelingen/ooij of via KBO Gelderland. Om terug te gaan naar de voorpagina van de site klik logo.


 

 
Met spoed gezocht chauffeurs vervoerdienst SWOM

MILLINGEN a/d RIJN – Wij zoeken vrijwilligers die 1x per 4 weken op vrijdag, zaterdag of zondag willen rijden voor onze vervoersservice. Woon jij in Millingen, Kekerdom of Leuth, heb je een rijbewijs en affiniteit met senioren? Dan is vrijwilliger bij onze vervoersservice wellicht iets voor jou! Wij vervoeren 7 dagen per week van 8.30-22.00 uur mensen uit bovengenoemde dorpen naar...

Lees meer...
Akeeba Backup Lazy Mode


Action: start
Last backup: 1695848455 (2023/09/27 23:00:55 GMT)
Adjusted last backup time: 1695765600 (2023/09/27 00:00:00 GMT)
Days frequency: 10
Backup time: 00:00 (0 seconds)
Next Backup: 1696629600 (2023/10/07 00:00:00 GMT)
Next Backup: 1696633200 (2023/10/07 01:00:00 LOCAL)
Time Now: 1695896882 (2023/09/28 12:28:02 LOCAL)
I will not start a new backup.

Profiel informatie

Application afterLoad: 0.001 seconds, 0.29 MB
Application afterInitialise: 0.020 seconds, 1.14 MB
Application afterRoute: 0.023 seconds, 1.32 MB
Application afterDispatch: 0.135 seconds, 3.34 MB
Application afterRender: 0.211 seconds, 2.78 MB

Geheugengebruik

2953128

16 queries gelogd

 1. SELECT *
    FROM jos_session
    WHERE session_id = 'hjoe0igsfp7d745b7r3ghdgss0'
 2. DELETE
    FROM jos_session
    WHERE ( TIME < '1695896282' )
 3. SELECT *
    FROM jos_session
    WHERE session_id = 'hjoe0igsfp7d745b7r3ghdgss0'
 4. INSERT INTO `jos_session` ( `session_id`,`time`,`username`,`gid`,`guest`,`client_id` )
    VALUES ( 'hjoe0igsfp7d745b7r3ghdgss0','1695896882','','0','1','0' )
 5. SELECT *
    FROM jos_components
    WHERE parent = 0
 6. SELECT folder AS TYPE, element AS name, params
    FROM jos_plugins
    WHERE published >= 1
    AND access <= 0
    ORDER BY ordering
 7. SELECT *
    FROM jos_migration_backlinks
    WHERE url LIKE 'index.php?limitstart=49%' OR sefurl LIKE 'index.php?limitstart=49%'
 8. SELECT m.*, c.`option` AS component
    FROM jos_menu AS m
    LEFT JOIN jos_components AS c
    ON m.componentid = c.id
    WHERE m.published = 1
    ORDER BY m.sublevel, m.parent, m.ordering
 9. SELECT *
    FROM jos_jcomments_settings
 10. SELECT template
    FROM jos_templates_menu
    WHERE client_id = 0
    AND (menuid = 0 OR menuid = 1)
    ORDER BY menuid DESC
    LIMIT 0, 1
 11. SELECT a.id, a.title, a.alias, a.title_alias, a.introtext, a.fulltext, a.sectionid, a.state, a.catid, a.created, a.created_by, a.created_by_alias, a.modified, a.modified_by, a.checked_out, a.checked_out_time, a.publish_up, a.publish_down, a.images, a.attribs, a.urls, a.metakey, a.metadesc, a.access, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(':', a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END AS catslug, CHAR_LENGTH( a.`fulltext` ) AS readmore, u.name AS author, u.usertype, g.name AS groups, u.email AS author_email, cc.title AS category, s.title AS SECTION, s.ordering AS s_ordering, cc.ordering AS cc_ordering, a.ordering AS a_ordering, f.ordering AS f_ordering , ROUND( v.rating_sum / v.rating_count ) AS rating, v.rating_count
    FROM jos_content AS a
    INNER JOIN jos_content_frontpage AS f
    ON f.content_id = a.id
    LEFT JOIN jos_categories AS cc
    ON cc.id = a.catid
    LEFT JOIN jos_sections AS s
    ON s.id = a.sectionid
    LEFT JOIN jos_users AS u
    ON u.id = a.created_by
    LEFT JOIN jos_groups AS g
    ON a.access = g.id
    LEFT JOIN jos_content_rating AS v
    ON a.id = v.content_id
    WHERE 1
    AND a.access <= 0
    AND a.state = 1
    AND (( cc.published = 1
    AND s.published = 1 ) OR ( a.catid = 0
    AND a.sectionid = 0 ) )
    AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2023-09-28 10:28:02' )
    AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2023-09-28 10:28:02' )
    ORDER BY  a.created DESC
    LIMIT 49, 22
 12. SELECT a.id, a.title, a.alias, a.title_alias, a.introtext, a.fulltext, a.sectionid, a.state, a.catid, a.created, a.created_by, a.created_by_alias, a.modified, a.modified_by, a.checked_out, a.checked_out_time, a.publish_up, a.publish_down, a.images, a.attribs, a.urls, a.metakey, a.metadesc, a.access, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(':', a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END AS catslug, CHAR_LENGTH( a.`fulltext` ) AS readmore, u.name AS author, u.usertype, g.name AS groups, u.email AS author_email, cc.title AS category, s.title AS SECTION, s.ordering AS s_ordering, cc.ordering AS cc_ordering, a.ordering AS a_ordering, f.ordering AS f_ordering , ROUND( v.rating_sum / v.rating_count ) AS rating, v.rating_count
    FROM jos_content AS a
    INNER JOIN jos_content_frontpage AS f
    ON f.content_id = a.id
    LEFT JOIN jos_categories AS cc
    ON cc.id = a.catid
    LEFT JOIN jos_sections AS s
    ON s.id = a.sectionid
    LEFT JOIN jos_users AS u
    ON u.id = a.created_by
    LEFT JOIN jos_groups AS g
    ON a.access = g.id
    LEFT JOIN jos_content_rating AS v
    ON a.id = v.content_id
    WHERE 1
    AND a.access <= 0
    AND a.state = 1
    AND (( cc.published = 1
    AND s.published = 1 ) OR ( a.catid = 0
    AND a.sectionid = 0 ) )
    AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2023-09-28 10:28:02' )
    AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2023-09-28 10:28:02' )
    ORDER BY  a.created DESC
 13. SELECT id, title, module, POSITION, content, showtitle, control, params
    FROM jos_modules AS m
    LEFT JOIN jos_modules_menu AS mm
    ON mm.moduleid = m.id
    WHERE m.published = 1
    AND m.access <= 0
    AND m.client_id = 0
    AND ( mm.menuid = 1 OR mm.menuid = 0 )
    ORDER BY POSITION, ordering
 14. SELECT a.*, CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END AS catslug
    FROM jos_content AS a
    INNER JOIN jos_categories AS cc
    ON cc.id = a.catid
    INNER JOIN jos_sections AS s
    ON s.id = a.sectionid
    WHERE a.state = 1  
    AND a.access <= 0
    AND cc.access <= 0
    AND s.access <= 0
    AND (a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2023-09-28 10:28:02' )  
    AND (a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2023-09-28 10:28:02' )
    AND cc.id = 3
    AND cc.SECTION = s.id
    AND cc.published = 1
    AND s.published = 1
    ORDER BY a.ordering
    LIMIT 0, 7
 15. SELECT a.*,  CASE WHEN CHAR_LENGTH(a.alias) THEN CONCAT_WS(":", a.id, a.alias) ELSE a.id END AS slug, CASE WHEN CHAR_LENGTH(cc.alias) THEN CONCAT_WS(":", cc.id, cc.alias) ELSE cc.id END AS catslug
    FROM jos_content AS a
    INNER JOIN jos_categories AS cc
    ON cc.id = a.catid
    INNER JOIN jos_sections AS s
    ON s.id = a.sectionid
    WHERE a.state = 1
    AND ( a.publish_up = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_up <= '2023-09-28 10:28:02' )
    AND ( a.publish_down = '0000-00-00 00:00:00' OR a.publish_down >= '2023-09-28 10:28:02' )
    AND s.id > 0
    AND a.access <= 0
    AND cc.access <= 0
    AND s.access <= 0
    AND s.published = 1
    AND cc.published = 1
    ORDER BY a.created DESC
    LIMIT 0, 15
 16. SELECT `backupstart`
    FROM `jos_ak_stats`
    WHERE `origin` = "lazy"
    AND NOT(`status` = "failed")
    ORDER BY `backupstart` DESC
    LIMIT 0,1

Geladen taalbestanden

Niet vertaalde diagnostische strings

Geen

Niet vertaalde designer strings

Geen