Zoeken
Welkom In Het Laag e.o.
Herdenking 75 jr Market Garden17 Septemberstraat Bredeweg
donderdag 19 september 2019 20:05

BREDEWEG – De herdenking bij het monument aan de 17 Septemberstraat  waar 75 jaar geleden in 1944 Horsa glijders in weilanden landen, op de plaats waar nu de woningen staan, zijn 4 parachutisten Ronald Tims uit Arnhem/Veenendaal, Jonh Rutten uit Milsbeek, René van der Heijden uit Leuth en Gerrie Kuipers uit Groesbeek bereid gevonden dit met een sprong te benadrukken. Toespraken waren er o.a. van de wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal en de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. Britse en andere afgevaardigde legde kransen. Ook door kinderen van basisschool Bredeweg, door twee kinderen werden de in het Engels gesproken toespraken in het Nederlands voorgelezen. De ceremonie werd muzikaal ondersteund door Jubilate Deo uit Bredeweg.

Foto’s: © Bert Roodbeen. Klik HIER of op


 
Grote herdenking 75 jr Market Garden bij Generaal Gavin monument Groesbeek
donderdag 19 september 2019 19:57

GROESBEEK -  Dinsdag 17 september was de jaarlijkse herdenking bij het Generaal Gavin monument, ditmaal werd er vanwege het 75 jaar Market Garden groter uitgepakt dan andere jaren. Dat was ook te merken aan de belangstelling. Honderd kinderen van de Groesbeekse basisscholen zongen samen met  sopranen van het Sankt Cäciliechor Wyler begeleid door het Ensemble Conservatoire,  alles onderleiding van Theo Giesbers. Jane Melchers en Ellen Nas hete iedereen welkom, waarna er gesproken werd door Piet Janssen voorzitter SGAV, Mark Slinkman burgemeester gemeente Berg en Dal, de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra, Generaal- majoor James Mingus Commandant 82ste luchtlandingsdivisie. Vervolgens sprak aalmoezenier Bernhard van Welzenes die de aanwezige kinderen om zich heen riep, die op hun beurt op voorstel van de aalmoezenier, om de WO2 veteranen een hand te gaan geven. Waarna het stilte moment was,  en er kransen werden gelegd.

Naast de veteranen waren mevrouw Gavin en haar zoon James aanwezig, evenals burgemeesters van de buurgemeente van beide zijde van de grens, Britse en Duitse afgevaardigde  van ambassades en leger.  De ceremonie werd afgesloten met en gebed door LTC Brain Koyn, Chaplain US Airborne Divisie. Ook was er een Fly-Pas van twee vliegtuigen. Foto’s © Bert Roodbeen. Klik HIER. of op


 

,

 
Onthulling WO 2 informatie paneel Market Garden in Beek.
woensdag 18 september 2019 17:26

BEEK - Maandag middag 16 september werd Rustenburg een historisch WO 2 informatie paneel onthuld, het paneel is geplaatst bij Rustenburg kruising Rijksstraatweg –Waterstraat .Tom Peters voorzitter van Stichting Reünie Parattroopers hield een toespraak en hete de dochter van Generaal Gavin Mevrouw Cloe Gavin, , James Gavin jr, kleinzoon van generaal Gavin en mevrouw Jodi Carlson met haar man Doug van harte welkom. Mevrouw Jodi is dochter van Clarence Ham, een van de mannen van de 508ste Paratroopers Infanteriy Regiment van de 82ste Airborne divisie die van 17 t/m 24 september gedurende de operatie Market Garden in Beek was. Tessa Vorderman raadslid was namens de gemeente aanwezig. De onthulling werd verricht door mevrouw Gavin en mevrouw Carlson en James Gavin jr. Op het paneel staan historische foto’s met tekst en is één van de 12 panelen die sinds de herdenking 70 jaar Market Garden van 2014 in de regio aan beide zijde van grens geplaatst zijn of nog worden geplaatst.

Foto’s: © Bert Roodbeen.   Klik HIER of op


 
Zwarte Bevrijders Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland
dinsdag 17 september 2019 21:50

GROESBEEK – Zwarte bevrijders, dat is de titel van de tijdelijke rijzende tentoonstelling die maandag 16 september zijn presentatie kreeg in het Vrijheidsmuseum. Marga Altena één van de medewerkers en samensteller van het boek en expositie ‘’Zwarte bevrijders’’Afro-Amerikaanse  soldaten in Nederland, vertelde over geschiedenis van deze soldaten zoals beschreven in het boek ook had ze een interview met van Rachel Schepers, die vertelde over haar vader en hoe zij het in die tijd beleefd had, vervolgens ontving ze uit handen van Marga Altena het eerste exemplaar van  de “graphic novel Franklin, een Nederlands bevrijdingsverhaal “Zwarte bevrijders”. Ook de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra was aanwezig en kreeg en verkorte versie van het Boek dit werd overhandigd door oud museum medewerker Cees Verkouwen. Zangeres Josephine Zwaan zorgen voor een muzikale omlijsting. Het verhaal: De Afro Amerikaanse soldaten werden vooral als service troepen voor ondersteuning ingezet om dat zij geen wapens mochten dragen, maar werden toch ingedeeld bij gevechtsbataljons aan het front en als bemanning op tanks ingezet om plaatsen in Limburg te bevrijden. De expositie: De zes wandkleden en tapijten verbeelden met historische documentatie ondersteuning uit de met name de Nederlandse geschiedenis. De expositie is t/m 25 november te zien in  het Vrijheidsmuseum.

Foto’s: © Bert Roodbeen.  Klik HIER of op


 
Bevrijdingsfestival en Kindervrijmarkt bij Vrijheidsmuseum
maandag 16 september 2019 23:10

GROESBEEK -  Zondag 15 september werd aan de voorzijde van het oude Bevrijdingsmuseum – nu Vrijheidsmuseum -Nhet jaarlijkse Bevrijdingsfestival en Kindervrijmarkt gehouden, voorheen was de kindervrijmarkt er achter gehouden, waar nu het nieuwe museum staat. Mede door het mooie weer was er volop belangstelling. Er waren volop activiteiten georganiseerd voor jong en oud, o.a. aan parachutetuig hangen, schminken of spannende fieldtrips door Grateful Generation Tours, hoepelworkshops of een leuke historische foto laten maken voor een GreenScreen gelegenheid van 75 jaar Vrijheid door PicsPoint. Ook was er een groep  re-enactors van de toneelvereniging uit Angeren die verkleed de evacuatie uitbeelden. Het is de eerste keer dat het festival ook in het nieuwe gebouw  plaatsvindt, hiervoor moest boven de 17 plus wel entree betaald worden. Daarnaast kon men genieten van live muziek van o.a. de Bill Baker’s Big Band, zangeres Suzanne Menheere, Band of Four Brothers en Harmonie Tarcisius uit Nijmegen. Foto’s: © Bert Roodbeen. Klik HIER of op


 
Euroregio Vrijheidswandeling officieel gestart door Wethouder Sylvia Fleuren.
maandag 16 september 2019 19:57

GROESBEEK – Zondagmorgen 15 september gaf wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal na een korte toespraak om 11.00 uur het officiële startsein van de Euroregio Vrijheidswandeling door de grensstreek, zij deed dit door het wegtrekken van een lint samen met      Kyra en Zyfa twee kinderen van de toneelgroep Angeren, die verkleed        als re-enactors de evacuatie uitbeelden op het Bevrijdingsfestival rond het nieuwe Vrijheidsmuseum. De tekening  die voor het startsein werd onthuld zijn als 7,5 hectometer bordjes gemaakt door kinderen van basisschool ‘t Vossenhol uit Groesbeek. Overigens konden de  deelnemers voor de wandeltocht konden al vanaf  08.00 uur starten voor de 30/25 km. Overigens konden de  deelnemers voor de wandeltocht konden al vanaf  08.00 uur starten voor de 30/25 km.

Foto’s © Bert Roodbeen. Klik HIER of op


 
Veteranendag Gemeente Berg en Dal
zondag 15 september 2019 18:51

GROESBEEK - De Gemeente Berg en Dal zet dit jaar haar veteranen tweemaal in het zonnetje! Zaterdag 14 september werden de veteranen in het gemeentehuis ontvangen met koffie/thee en een welkomtoespraak  door burgemeester Mark Slinkman, waarna er gelegenheid was voor gesprekken met mede veteranen, met een klein buffet werd de middag afgesloten. Op het Marktplein kon men op een voor veteranen gereserveerde tribune naar de Taptoe kijken. De tweede veteranendag is woensdag 18 september op Landgoed Den Heuvel aan de Wylerbaan voor de parachutistendropping  van  ruim 1000 para’s.                                 Foto’s: © Bert Roodbeen. Foto' HIER of op


 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Flits

De Koffie Met 23 oktober in dorpshuis De Sprong in Ooij gaat niet door

Ooij Degene die met ons de middag zou verzorgen is uitgevallen.

Lees meer...
 
Erik de Zwart opent open dag Vereniging Spoogroep Zwitserland

 
Filmvoorstelling in De Mallemolen over Papoea Nieuw-Guinea en Kalimantan

Zondag 20 oktober twee films vertoond door J. Driessen ....

Lees meer...
 
Mantelzorgers verdienen een compliment! Aanvragen Mantelzorgcompliment 2019

Gemeente Berg en Dal - De gemeente Berg en Dal telt veel mantelzorgers. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een ziek familielid, iemand met dementie, een zieke vriend of een kind met een beperking. Dat doen ze onbetaald, soms dagelijks. De gemeente steekt hen graag een hart onder de riem met het mantelzorgcompliment.

Lees meer...
 
Gezellige muziekavond met Zanggroep De Kèls

Groesbeek - De eerste “Kèlsavond” was in 2012 en die was ter gelegenheid van hun eerste lustrum. Op zaterdagavond 2 november aanstaande presenteren De Kèls inmiddels hun achtste Kèlsdag. Ook

Lees meer...
 
Internet hosting

 


 
Kijk ook op

INHETLAAG.NL