Zoeken
Welkom In Het Laag e.o.
Erfgoednet Berg en Dal is gelanceerd.
woensdag 02 september 2020 17:20

HEILIG LANDSTICHTING – Erfgoednet Berg en Dal is gelanceerd met wetenswaardigheden en achtergronden over heemkunde en cultuurhistorie.     Kijk op www.erfgoednetbergendal.nl. Op de website staan bijvoorbeeld nieuwsberichten, activiteiten, afbeeldingen, documenten en web-exposities. Deze databank wordt steeds aangevuld met beeld- en tekstmateriaal.

Stichting Erfgoednet Berg en Dal is trots dat de website nu online is. Het heeft ongeveer drie jaar geduurd om tot deze website te komen. De wens vanuit de Heemkundekring Groesbeek om het archief te digitaliseren en publieksvriendelijk te maken vond bij burgemeester Mark Slinkman in maart 2017 gehoor en leidde tot het voornemen een digitaal cultuurhistorisch platform op te richten met deelnemers uit de gehele gemeente. Het streven was om de rijke cultuurhistorie in de gemeente Berg en Dal digitaal te bewaren en zichtbaar te maken. Dat idee heeft uiteindelijk vorm gekregen door veelvuldig overleg in het Erfgoedberaad, het bijwonen van studiebijeenkomsten en bezoeken aan gemeenten waar al een erfgoedplatform bestond.

Wie helpen de Stichting Erfgoednet bij het digitaliseren?

Op dit moment heeft het Erfgoednet vijf deelnemers die archieven digitaliseren. Dit zijn Heemkundekring Groesbeek, Heemkundekring De Duffelt, Heemkundewerkgroep Heilig Landstichting, Stichting Heemkunde Berg en Dal en Stichting Monument en Landschap Berg en Dal. Andere instanties en organisaties in de gemeente die zich met de lokale geschiedenis bezighouden, kunnen zich melden en aansluiten. Ook inwoners en verenigingen met historische verhalen of fotocollecties kunnen contact opnemen via erfgoednetbergendal.nl.

Dit burgerinitiatief is mogelijk gemaakt met een bijdrage van €15.000,-  van de gemeente Berg en Dal.

Erfgoednetbergendal.nl, ons erfgoed digitaal beschikbaar voor iedereen!

Foto’s Stichting Erfgoed Berg en Dal.


 
Corona dwingt Orientalis tot versnelde sanering.
woensdag 02 september 2020 07:49

Orientalis alleen nog open voor groepen en speciale momenten: De corona pandemie heeft ook zijn weerslag op de bezoekersaantallen bij Museumpark Orientalis. Significant minder bezoekers bezochten het museumpark; met name het wegblijven van schoolgroepen zorgde voor een flinke daling. Het zomer-evenement trok weliswaar veel bezoekers maar was onvoldoende om de eerste helft van het jaar positief af te sluiten. Door de moeilijke situatie moet Museumpark Orientalis een aantal ingrijpende maatregelen nemen om het hoofd financieel boven water te houden.

Vanaf 1 oktober alleen open voor scholen: Museumpark Orientalis sluit per 1 oktober de deuren voor individuele bezoekers. Vanaf die datum is het park alleen toegankelijk voor scholen. Tijdens het winterevenement “ Feest van Licht” is het Museumpark wel weer open voor individuele bezoekers. Het “ Feest van Licht” begint op 18 december. Mes in de exploitatie: Een tweede maatregel...

Lees meer...
 
Brief van burgemeester Mark Slinkman aan alle inwoners van de gemeente Berg en Dal
dinsdag 01 september 2020 17:52

Beste inwoners van Berg en Dal,

Voor de meesten van ons zit de vakantie er weer op. We maken ons op om weer aan het werk te gaan, of om een nieuw schooljaar te beginnen. Toch wordt het niet de frisse start waar we op hoopten. September brengt ons helaas geen terugkeer naar het leven zoals we dat gewend waren. Het gaat niet de goede kant op met de bestrijding van het coronavirus. Ik maak me daar grote zorgen over.

Terwijl bijna iedereen wel “klaar is” met het coronavirus, blijkt het virus nog helemaal niet klaar te zijn met ons. Dat voelt oneerlijk. In de afgelopen maanden hebben we immers met vereende krachten forse offers gebracht om het virus terug te dringen. We hebben niet gesport, zijn niet uitgegaan, niet naar school of op ons werk geweest. Maar bovenal hebben we afgezien van contact met onze dierbaren. Velen van ons hebben een eenzame tijd achter de rug. Die eenzaamheid heeft vooral ouderen en jongeren zwaar getroffen. Eenzaamheid maakt óók ziek; mensen zijn niet gemaakt om alleen te zijn.

Het is gelukkig allemaal niet voor niets geweest. Het terugdringen van het virus is ons gelukt, en samen hebben we ontelbare besmettingen voorkomen en vele levens gered. Dankzij onze gezamenlijke discipline zijn tenslotte ook vergaande verruimingen van opgelegde maatregelen mogelijk geworden. We konden weer een terrasje pakken, naar de bioscoop of naar de sportschool. Maar bovenal hebben we alle mensen weer opgezocht die we zo gemist hebben.

Het is dan ook zuur, dat het virus al ruim vóór het najaar de kop weer heeft opgestoken, en zich inmiddels steeds meer door het land verspreidt. Extra vervelend is dat de meeste besmettingen blijken plaats te vinden bij mensen thuis. Het vertrouwde contact met familie en vrienden, dat wat we het meest gemist hebben tijdens de lockdown, daar worden nu als eerste weer beperkingen aan gesteld.

Mensen laten mij weten daar teleurgesteld en boos over te zijn. Ze vinden het genoeg geweest, en willen hun leven terug. Ik snap dat heel goed, want ik denk er precies zo over. Waarom is het dan toch zo belangrijk dat we ons aan de veiligheidsvoorschriften van de overheid blijven houden? Het antwoord is simpel: alleen zo voorkomen we dat de scholen weer dicht gaan. Alleen zo voorkomen we dat horecabedrijven de deuren misschien wel voorgoed moeten sluiten. Alleen zo voorkomen we de anders onvermijdelijke overbelasting van de zorg. Alleen zo voorkomen we het lijden en overlijden van vele duizenden landgenoten.

Het is véél gevraagd. Aan het eind van de marathon lonkt niet de verwachte en verhoopte finish, maar loopt het parcours gewoon verder. Dat is moeilijk. Het is ook zoals het is. Laten we er ook de komende maanden daarom samen de schouders onder blijven zetten. Dan redden we de scholen. Dan redden we banen en bedrijven. Dan redden we levens.

Houd vol, en houd moed! Alleen samen houden we corona onder controle!

Mark Slinkman
Burgemeester van Berg en Dal

 
Aanrijding tussen lijnbus en truck met oplegger
dinsdag 01 september 2020 16:46

MILLINGEN a/d RIJNEen lijnbus van Breng en een truck met oplegger zijn vrijdagmorgen 28 augustus met elkaar in aanraking gekomen in de bocht van de Heerbaan ter hoogte van het hotel Millingscentrum en shuttersgebouw  OEV1.  De bus ging richting Nijmegen, de truck richting het centrum  raakte met de hoek van de oplegger de zijkant van de bus waardoor er enkele ruiten sprongen. Passagiers aan zagen het aankomen en konden zich snel in veiligheid brengen, waardoor er verder geen gewonden vielen. Mogelijk is er een inschattingsfout gemaakt. Eigenlijk vraagt de bocht al jaren om dergelijke aanrijdingen. Het verkeer moest tijdelijk omrijden.           Foto’s © Peter Hendriks. Kijk HIER of op FB


 
Ans Lukkassen - de Haas gaat met pensioen.
zaterdag 29 augustus 2020 20:07

OOIJ - Vrijdagmiddag 28 augustus heeft Ans Lukkassen-de Haas afscheid genomen van de vrijwilligers en gasten van “De Inloop” in de Polderkamer van dorpshuis de Sprong in Ooij. Ans gaat na 33 jaar werken bij Kalorama en het 't Höfke in Beek met pensioen. In Ooij verzorgde zij samen met vrijwilligers al enkele jaren op de woensdag en vrijdag de maaltijden.
Mede namens de manager van Kalorama werd zij door Pauline Willems bedankt voor de afgelopen periode met o.a. een bos bloemen, van vrijwillige medewerkers en gasten van ‘’De Inloop’’ kreeg ze een herinneringfoto-tekstboek en bloemen, ze hadden leuke miniaturen van en voor Ans gemaakt. In de foyer van het dorpshuis werd vervolgens een receptie voor Ans gehouden waar velen haar op corona wijze kwamen feliciteren. Ze wordt opgevolgd door Ester Greven.
Foto’s: © Bert Roodbeen. Kijk HIER of op
FB.


 
Een nieuw biebseizoen vol verhalen
vrijdag 28 augustus 2020 20:18

Een nieuw biebseizoen vol verhalenVanaf september start het nieuwe programmaseizoen van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Ook dit seizoen kan jong en oud in de bibliotheken in Berg en Dal weer terecht voor spannende, ontroerende en interessante verhalen. Zoals een kindercollege door hondentrainer Janneke Braam, een lezing over de geschiedenis van het boerenbedrijf en een demonstratie over eHealth. Jonge dierenliefhebbers kunnen woensdag 16 september tussen 15.00 en 16.00 uur terecht in Bibliotheek Beek-Ubbergen voor het gratis kindercollege over ‘hondenpraat’. De meeste honden zijn dol op knuffelen, maar sommige honden ook niet. Hoe ga je om met een hond die je tegenkomt op straat, of bij iemand thuis? Tijdens dit kindercollege leer je hoe honden ‘praten’. Hondentrainer Janneke neemt haar hond Fedha mee naar de bieb om samen iets te leren.

Lezingen door lokale experts: Onder de noemer ‘Universiteit van de bieb’ vinden

Lees meer...
 
Evaluatie van afvalinzameling Berg en Dal
vrijdag 28 augustus 2020 19:42

GROESBEEK - De gemeenteraad van Berg en Dal nam in 2019 een motie aan met de opdracht om het huidige afvalstoffenbeleid te evalueren in 2020. Dit betekent dat de gemeente Berg en Dal onderzocht of er mogelijkheden zijn voor een efficiënter systeem voor de inzameling van het afval. Daarnaast wil de raad dat het afvalbeleid kostendekkend is. Dit wil zeggen dat afvalinzameling wordt betaald met de opbrengsten uit de afvalstoffenheffing. Nu is dat nog niet het geval en komt er extra geld uit de algemene reserve van de gemeente.

Inwoners van gemeente Berg en Dal scheiden afval al goed. De gemeente behoort namelijk tot de landelijke koplopers als het gaat om afvalscheiding. Maar er kunnen verschillende keuzes worden gemaakt om inwoners te helpen om afval nog beter te scheiden. En te zorgen dat de inwoners die meer afval veroorzaken, ook meer betalen. Dit noemt men ook wel “de vervuiler betaalt”. Betrekken van inwoners: Het college legt in

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Flits

Corona

 

 
KBO BEEK ACTIEF

BEEK - De seniorenvereniging van Beek, de KBO Beek met ruim 400 leden, is altijd in beweging en overal waar het gaat om uw belangen te behartiging op landelijk, provinciaal, regionaal en gemeentelijk niveau, denkt u aan de AOW, uw pensioen, uw welzijn, uw woongenot, inkomen en koopkracht en alles wat u verder helpt om zelfstandig fijn te kunnen leven. Uw gegevens worden beschermd volgens de AVG regels, de privacywetgeving. De KBO Beek is een zeer actieve zelfstandige afdeling, lid van de KBO Gelderland en de landelijk Unie KBO, deze heeft voor u een service en juristentelefoon.

Lees meer...
 
Internet hosting

 


 
Kijk ook op

INHETLAAG.NL


 
Omroep Berg en Dal

LIVE