Zoeken
Welkom In Het Laag e.o.
‘Pianist in bevrijdingstijd’ Back to 1944
vrijdag 27 mei 2016 21:17

Groesbeek - Wegens groot succes geeft Jan Hendriks op zondag 5 juni a.s. opnieuw een pianoconcert in het Bevrijdingsmuseum. De in 1925 geboren Hendriks speelt deze middag live zijn jazz muziek die hij destijds in 1944 en 1945 ten gehore bracht in het bevrijde Nijmegen. In dit unieke programma staat Hendriks stil bij een aantal memorabele momenten uit zijn dagboek – voorgelezen door Sanneke Hilberink – en speelt hij jazznummers en songs die gezongen zullen worden door Tirsa Guelen. Presentator is Sjax de Bekker. Nadat op 17 september 1944 nabij Nijmegen de luchtlandingen in het kader van operatie Market Garden door het geallieerde leger hadden plaatsgevonden, werd Nijmegen op 20 september bevrijd van de Duitse bezetter. Daarna werd Nijmegen frontstad tot half maart 1945...

Lees meer...
 
Enthousiaste deelname aan Fiets naar je werk dag in Nijmegen

Nijmegen - Gisteren deden 23 grote bedrijven en instellingen mee aan de landelijke Fiets naar je werk dag, die door Nationale Fiets Projecten georganiseerd wordt. Meer dan 1400 mensen hebben zich aangemeld bij het evenement op de Facebookpagina van de gemeente Nijmegen, die het initiatief nam voor de lokale uitvoering van deze landelijke dag. Bij de Waalbrug werden fietsers verwelkomd met een applausactie.

Wethouder Tiemens van Mobiliteit: “Deze campagne is bedoeld om forenzen te verleiden om de fiets te nemen om naar hun werk te gaan. Dat heeft niet alleen als voordeel, dat de spitsproblemen afnemen, maar het draagt ook bij aan een betere gezondheid en een beter binnenstadsmilieu. Ik vind het fantastisch te zien hoeveel mensen in Nijmegen nu al met de fiets zelfs over grotere afstanden naar hun werk rijden! De goede snelfietsroutes in Nijmegen, waarvoor wij vorige week tot landelijke Fietsstad 2016 uitgeroepen werden, dragen daar zeker aan bij.”

Laatst aangepast op vrijdag 27 mei 2016 19:26
Lees meer...
 
Vermissing identiteitsbewijs voortaan melden bij gemeente
donderdag 26 mei 2016 12:25

Berg en Dal - Inwoners van de gemeente Berg en Dal en andere gemeenten hoeven voor een verloren of gestolen identiteitsbewijs voortaan geen aangifte meer te doen bij de politie.  Vanaf 30 mei 2016 kunnen zij hiervoor bij de gemeente een zogeheten verklaring van verlies of diefstal tekenen. Ze kunnen dan meteen een nieuw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart aanvragen.

Aangifte: Ook als er sprake is van een misdrijf neemt de gemeente de melding en de aanvraag in behandeling. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig om ook aangifte te doen bij de politie.

Valse meldingen: Valse meldingen worden streng aangepakt. Om misbruik te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente de melding van vermissing. Bij vermoeden van misbruik verwijst de gemeente de aanvrager door naar de politie voor nader onderzoek.


 
Watermonsters in Ooij!
donderdag 26 mei 2016 08:40

Ooij - Ontdekkingstocht: Onderwaterwereld in de Ooij Ben jij ook nieuwsgierig naar wat er allemaal leeft onder water? En ben je tussen de acht en twaalf jaar oud? Ga dan op woensdag 8 juni mee op een excursie waarin watermonsters centraal staan. We gaan wateronderzoek doen in een grote visvijver in Ooij. Deze spetterende ontdekkingstocht naar waterdieren en wordt georganiseerd door IVN Rijk van Nijmegen en Natuurmuseum Nijmegen

We zijn deze middag te gast bij Hengelsportvereniging De Voorn. We startenen om 14.30 uur op de locatie KasteelseHof in Ooij (ingang op de Kerkdijk tussen huisnummer 8 en 10). Gidsen van IVN Rijk van Nijmegen staan je daar op te wachten met schepnetten, loepen en zoekkaarten. Met het net scheppen we waterbeestjes uit het water. Daarna nemen we deze 'watermonsters' onder de loep. Met behulp van zoekkaart en proberen we de diertjes op naam te brengen.

Het is echt onvoorstelbaar wat er allemaal in het water leeft! Je vindt er kikkerdril, dikkopjes, groene kikkers, salamanders, slakken, maar ook waterspinnen, schaatsenrijders, schrijvertjes en bootsmannetjes. Een hengelsporter geeft uitleg over de verschillende soorten vissen die in het water leven en vertelt hoe je op een goede manier kunt vissen.

De ontdekkingstocht duurt ongeveer twee uur. Schrijf je vooraf in bij het Natuurmuseum Nijmegen, telefoon 024 - 3297070 of via Dit e-mailadres:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. 024 - 3297070

Deelname kost € 3,-. Met een stempelkaart betaal je € 2,-. Vrienden van het IVN en het Natuurmuseum Nijmegen betalen € 1,50.
Trek laarzen en kleren aan die een beetje vies mogen worden. Na afloop is er voor iedereen limonade.  Kijk voor meer informatie op natuurmuseum.nl of www.ivn-nijmegen.nl.

Foto's: © Marcel Vink


 

 
Gooi Taxissnoeisel niet in groene Kliko. Leveren een bijdrage aan de strijd tegen kanker. Stichting Taxus Taxi haalt Taxissnoeisel gratis aan huis op!
woensdag 25 mei 2016 20:08

Gooi Taxissnoeisel niet in groene Kliko. Leveren een bijdrage aan de strijd tegen kanker.Stichting Taxus Taxi haalt Taxissnoeisel gratis aan huis op!

Uw tuin snoeien én een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker? Dat kan! Vanaf 27 mei haalt Taxus Taxi taxussnoeisel gratis aan huis op. Inwoners nemen contact op met Taxus Taxi en ontvangen een tas om het taxus snoeisel in te verzamelen. Vervolgens haalt Taxus Taxi het snoeisel aan huis op...

Lees meer...
 
Night of the Proms in Millingen a/d Rijn - Optocht en Kranslegging
maandag 23 mei 2016 23:28

Millingen a/d Rijn - Op zaterdag 21 en zondag 22 mei organiseerde “Ons Genoegen” concerten van Night of the Proms in de sporthal de Duffelt  in Millingen aan de Rijn. Zaterdagavond was het eerste concert in een bomvolle zaal.

Het tweede concert zondagmiddag volgde na een herdenking optocht van militaire voertuigen  bij het oorlogsmonument naast Kulturhus” d’n Ienloop”werd een korte herdenking gehouden met een toespraak door burgemeester Mark Slinkman en een kranslegging samen met basisschoolleerlingen,  jeugdleden van Ons Genoegen met een “veteraan” uit de Tweede Wereldoorlog. Op het voorterrein van garage Scholten verzamelde de militaire voertuigen die later van start gingen dan geplande 12.20 uur. Met de Politiekapel van Gelderland -Zuid voorop ging de stoet van militaire voertuigen over de Heerbaan naar het oude gemeentehuis d’n Ienloop heet!  Na een toespraak door burgemeester Mark Slinkman, volgde er een kranslegging bij het oorlogsmonument door basisschoolleerlingen, en jeugdleden van Ons Genoegen en een “veteraan” uit de Tweede Wereldoorlog. Zie foto’s Film: Wil Gipman


 

 
Gemeente Nieuws Berg en Dal
maandag 23 mei 2016 21:17

Jaarrekening gemeente Berg en    Dal 2015

De gemeente Berg en Dal (in 2015 nog gemeente Groesbeek) heeft het jaar 2015 afgesloten met een positief resultaat van ruim € 1 miljoen. Dit blijkt uit de jaarstukken die op 16 juni aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Geen bijdrage nodig uit de reserve

Toen de begroting 2015 werd vastgesteld, ging de gemeente nog uit van een tekort van

€ 2,5 miljoen. Dit tekort zou uit de reserves gehaald worden.

Bij het opmaken van de jaarcijfers bleek er echter geen tekort te zijn, en was de bijdrage uit de reserve dus niet nodig. Er was zelfs sprake van een overschot van ruim € 1 miljoen. Met andere woorden het saldo is € 3,5 miljoen voordeliger dan vooraf ingeschat.

Budgetten naar 2016

Diverse kosten waren geraamd in 2015, maar worden pas gemaakt in 2016. Dat levert in 2015 meevallers op. Van de € 1 miljoen had ruim € 560.000 betrekking op dergelijke kosten. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om de resterende € 440.000 toe te voegen aan de reserves.

Financiën onder druk

Hoewel de financiën behoorlijk onder druk staan laat 2015 toch een plus zien. Bij nadere analyse van de cijfers blijkt dat het saldo een optelsom is van veel eenmalige effecten. Opvallend hierbij is dat de gemeente in 2015 zo’n € 1,4 miljoen minder heeft uitgegeven aan het sociaal domein dan verwacht. Het jaar 2015 was, zoals ook bij andere gemeenten in Nederland, het transitiejaar voor het sociaal domein. In 2016 komt er meer duidelijkheid over de inzet van zorg en jeugdhulp in de regio Nijmegen.

Zonder dit incidentele effect zou de gemeente in de rode cijfers terecht zijn gekomen.

Wethouder Fleuren

Wethouder Fleuren van Financiën benadrukt dat “we de vinger aan de pols moeten blijven houden”. Verder zegt ze: “Ondanks de vele opgaven in het eerste jaar van de nieuwe gemeente, sluiten we toch af met een positief saldo. Hierdoor hoeven we de reserves niet aan te spreken. Dit geld blijft nu dus beschikbaar voor andere zaken. We moeten kritisch blijven kijken naar onze uitgaven.”


Heumen en Berg en Dal starten met buurtbemiddeling

De gemeenten Heumen en Berg en Dal en woningcorporaties Oosterpoort en Waardwonen starten met buurtbemiddeling. Bij buurtbemiddeling lossen buren en buurtgenoten hun conflicten met elkaar op. Ze doen dit onder leiding van vrijwillige buurtbemiddelaars. Op 1 juni tekenen de vier partijen hiervoor een overeenkomst met NIM Maatschappelijk werk.

Zelf conflicten oplossen

Bij buurtbemiddeling gaat het om conflicten die nog niet uit de hand zijn gelopen, maar al wel voor veel spanning hebben gezorgd. Bijvoorbeeld over een hond die steeds blaft, te harde muziek, stankoverlast. Hierbij is het inschakelen van de politie of de woningcorporatie nog een te grote stap. Met buurtbemiddeling kunnen de ruziënde partijen zelf een oplossing zoeken onder leiding van een getrainde buurtbemiddelaar. Buurtbemiddeling is een gratis voorziening. Het project wordt betaald door de beide gemeentes en de woningcorporaties

Vrijwilligers gezocht

De buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die het hele proces leiden. Ze luisteren naar het verhaal van beide partijen, geven geen oordeel en zijn neutraal. Het NIM is nog op zoek naar vrijwilligers die bemiddelaar willen worden. Bewoners die interesse hebben kunnen contact opnemen met het NIM (zie contactgegevens bij ‘Meer informatie’). Er is geen speciale vooropleiding nodig. Buurtbemiddelaars moeten wel goed kunnen luisteren en rust uitstralen. De bemiddelaars worden nooit ingezet bij zaken in de eigen wijk of in de buurt waar hij of zij de mensen kent. Naast een gedegen basistraining krijgen de vrijwilligers regelmatig nascholing. De buurtbemiddelaars worden op 8 en 9 juli getraind.

Meer informatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gabrielle Langhout, coördinator Buurtbemiddeling NIM Maatschappelijk werk via telefoonnummer 024-32 32 751 of via e-mail Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .


 

 

 

 

 

 

 

Heumen en Berg en Dal starten met buurtbemiddeling

De gemeenten Heumen en Berg en Dal en woningcorporaties Oosterpoort en Waardwonen starten met buurtbemiddeling. Bij buurtbemiddeling lossen buren en buurtgenoten hun conflicten met elkaar op. Ze doen dit onder leiding van vrijwillige buurtbemiddelaars. Op 1 juni tekenen de vier partijen hiervoor een overeenkomst met NIM Maatschappelijk werk.

Zelf conflicten oplossen

Bij buurtbemiddeling gaat het om conflicten die nog niet uit de hand zijn gelopen, maar al wel voor veel spanning hebben gezorgd. Bijvoorbeeld over een hond die steeds blaft, te harde muziek, stankoverlast. Hierbij is het inschakelen van de politie of de woningcorporatie nog een te grote stap. Met buurtbemiddeling kunnen de ruziënde partijen zelf een oplossing zoeken onder leiding van een getrainde buurtbemiddelaar. Buurtbemiddeling is een gratis voorziening. Het project wordt betaald door de beide gemeentes en de woningcorporaties

Vrijwilligers gezocht

De buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die het hele proces leiden. Ze luisteren naar het verhaal van beide partijen, geven geen oordeel en zijn neutraal. Het NIM is nog op zoek naar vrijwilligers die bemiddelaar willen worden. Bewoners die interesse hebben kunnen contact opnemen met het NIM (zie contactgegevens bij ‘Meer informatie’). Er is geen speciale vooropleiding nodig. Buurtbemiddelaars moeten wel goed kunnen luisteren en rust uitstralen. De bemiddelaars worden nooit ingezet bij zaken in de eigen wijk of in de buurt waar hij of zij de mensen kent. Naast een gedegen basistraining krijgen de vrijwilligers regelmatig nascholing. De buurtbemiddelaars worden op 8 en 9 juli getraind.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gabrielle Langhout, coördinator Buurtbemiddeling NIM Maatschappelijk werk via telefoonnummer 024-32 32 751024-32 32 751 of via e-mail Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

 
<< Start < Vorige 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 Volgende > Einde >>

Flits

KBO Beek ook in 2019 een rots in de branding voor u

De KBO Beek, de seniorenvereniging van Beek met ruim 400 leden is er ook in 2019 voor u als het gaat om belangenbehartiging van onder andere AOW, pensioenen, veiligheid, welzijn en wonen op landelijk, provinciaal, regionaal en gemeentelijk niveau....

Lees meer...
 
Fotoalbum

Foto's kunnen ook op Facebook bekeken worden!


 
Internet hosting

 


 
Inhetlaag.nl ook op


 
Omroep Berg en Dal

LIVE

 


 
Een bijzondere kersttentoonstelling in huismuseum de kleine Heilige Geest

GROESBEEK - Ook dit jaar kan men naast de vaste collectie in het huismuseum de kleine Heilige Geest genieten van de kersttaferelen zoals de 60 kerststallen uit vele werelddelen, waarvan een grote 100 jaar oud die  de hele serre in beslag neemt. Het afgelopen jaar is het museum uitgebreid met eeprachtige collectie. Het betreft uitbeeldingen van de vlucht naar Egypte.

Lees meer...
 
Remco Wildeman benoemt als griffiemedewerker in de gemeente Berg en Dal.